Indonesien står fast vid exportförbud för bauxitmalm

Indonesiens president Joko Widodo. Foto: Wikimedia Commons

För att stimulera inhemsk förädling av bauxit, som används vid tillverkning av aluminium, har Indonesien beslutat att stoppa all export av råvaran. Indonesiens president Joko Widodo gav nyligen det beskedet, rapporterar Reuters, trots att WTO sagt att ett sådant förbud bryter mot dess handelsregler.

Indonesien har tidigare i år infört andra kontroversiella exportförbud mot bland annat palmolja och kol.

2020 infördes ett nickelexportförbud, vilket bland annat resulterade i att kinesiska företag lockades till Indonesien för att etablera nickelsmältverk i landet.

Indonesien har fyra bauxitbearbetningsanläggningar med 4,3 miljoner ton aluminiumoxidproduktionskapacitet, medan fler är under uppbyggnad med en samlad kapacitet på nästan 5 miljoner ton, sade landets ekonomiminister Airlangga Hartarto.

Indonesiens bauxitreserver räcker för upp till 100 års produktion, enligt honom.

Enligt Indonesiens gruvlagstiftning kommer även annan export av obearbetade mineraler, till exempel koppar, att avbrytas även om ingen tidpunkt fastställts för det.

Jokowi förklarade att även om WTO vidtar rättsliga åtgärder mot Indonesien för förbudet mot bauxitexport kommer detta inte att avskräcka honom.

Indonesien är en av världens största leverantörer av bauxit och merparten av exporten har fram till nu gått till Kina. Kina kommer dock snabbt att kunna täcka upp bortfallet genom import från Australien och Guinea, säger en råvaruhandlare som Reuters talat med. Beskedet från Indonesien förväntas väntas inte ha någon betydande inverkan på bauxitpriserna.