Råvarupriserna spås fortsätta öka nästa år

Koppargruva i Pakistean. Foto:  Faiqah A Jabbar/Wikimedia Commons

Efter ett år då råvaror blev en av de få positiva tillgångar för investerare tycks nu samma scenario upprepa sig nästa år. Det är åtminstone vad analytiker på Goldman Sachs förutstpår. De uppskattar att avkastningen för denna tillgångsklass kan överstiga 40% nästa år.

Investeringar i ny kapacitet, återupptagandet av den globala tillväxten, återöppningen av Kina efter Covid-19 och en minskning av Federal Reserves räntehöjningar kommer samtliga  underblåsa uppgångar, uppger banken i ett pressmeddelande.

Investeringsbanken förväntar sig att råvaror kommer att ge en avkastning på +43 % 2023, enligt S&P GSCI Commodity Total Return Index, och noterar att indikatorn hittills har avkastat +42 % 2021 och +23 % 2022.

"Även om investerare fortfarande är oroade över tillväxtutsikterna för 2023 - en viktig drivkraft bakom den senaste säljtrenden - är den globala ekonomiska cykeln långt ifrån över", uppger analytikerna.

"Marknadens långsiktiga tillstånd är förutsägbart, eftersom utbuds- och tekniktrender är mycket mer bestående, med alla förutsättningar på plats för ytterligare en ökning 2023", skriver banken.