Rio Tinto lämnar dörren på glänt för litiumgruva i Serbien

Oexploaterad litiumfyndighet i Argentina. Foto: Rio Tinto

Gruvjätten Rio Tinto letar med ljus och lykta efter outvecklade litiumfyndigheter runtom i världen, då de menar att nuvarande och planerade litiumgruvor inte på långt när kommer att täcka den framtida prognosticerade efterfrågan.

Företaget uppskattar att aktiva gruvor och planerade kapacitetsexpansioner bara kommer att bidra med cirka 15 procent av efterfrågetillväxten för perioden 2020-2050. Återstående 85 procent måste  täckas genom nya projekt.

Ett av dem skulle kunna vara litiumprojektet Jadar i Serbien. Om Jadar-projektet förverkligas enligt plan skulle det bli Europas största litiumgruva, med en produktion på 58 000 ton raffinerat litiumkarbonat av batterikvalitet per år, tillräckligt för att driva en miljon elfordon och stå för 90 procent av kontinentens nuvarande litiumbehov.

I en presentation på sin hemsida skriver Rio Tinto att de inte helt övergett Jadar-projektet, då de fortfarande ser det som en del av sin portfölj och säger att de avser att ”minska risken vid utvecklingsprocessen”.

Serbiens premiärminister Ana Brnabic ger dock Rio Tintos planer kalla handen och säger att hon inte ser några möjligheter att återuppliva litiumprojektet, uppger den lokala nyhetssajten Nova.

Enligt Brnabic skulle en litiumgruva i landet vara en "historisk chans" för nationens utveckling och en offentlig debatt om saken skulle då bli nödvändig.

Det var i början av året som den serbiska regeringen återkallade den australiska gruvjättens alla tillstånd för Jadarprojektet. Beskedet kommer efter att olika miljöorganisationer protesterat mot projektet, men relationerna mellan Australien och Serbien var redan ansträngda. Och de underlättades därefter knappast av den serbiska tennisstjärnan Novak Djokovics omtalade visumbekymmer.