Kanada lanserar strategi för att öka uttaget av kritiska mineraler

Karta över kritiska mineraltillgångar. Karta: government of Canada

Kanada, ett av världens mineralrikaste länder med 200 gruvor och 6 500 sand-, grus- och stenbrott, har nyligen lanserat en strategi för öka produktions- och processkapaciteten för 60 mineraler.

Strategin omfattar 31 kritiska mineraler, däribland litium, nickel, kobolt, grafit och zink. Mineraler som anses vara avgörande vid tillverkningen av elbilsbatterier och bidra till den globala omställningen till renare teknik.

För Reuters kommenterar Kanadas minister för innovation, vetenskap och ekonomisk utveckling, François-Phillipe Champagne, strategin:

– Med vår regerings strategi för kritiska mineraler tar vi vara på denna generations möjlighet att omsätta vår vision i handling - från gruvor och tillverkning till återvinning. Det kommer att hjälpa oss att bygga ett starkt och motståndskraftigt ekosystem samtidigt som det stöder innovation och välbetalda jobb.

Som en del av strategin ska regeringen på att se över tillståndsprocessen för att minska tiden för att ta gruvprojekt i drift. En annan punkt i strategin är tidigt samråd med ursprungsbefolkningen.

Strategin har allokerats 3,8 miljarder kanadensiska dollar i den federala budgeten.

Kanadas naturresursminister Jonathan Wilkinson säger enligt Reuters:

– Den [strategin] kommer att positionera Kanada som den främsta globala leverantören av de kritiska mineraler och rena tekniker som behövs för den gröna, digitala globala ekonomin - och kommer att bidra till att främja ekonomisk försoning med ursprungsbefolkningar.