Gruvsatsning i Bergslagen börjar bära frukt

Bergslagen Mining node har bland annat etablerat två årliga event, AI in Mining och Mining@ORU, där akademi och industri möts. Foto: Jesper Eriksson
Bergslagen Mining node har bland annat etablerat två årliga event, AI in Mining och Mining@ORU, där akademi och industri möts. Foto: Jesper Eriksson

I början av 2020 utvecklade Örebro universitet, tillsammans med Region Örebro län, Epiroc, Boliden och Zinkgruvan Mining, en strategi för hur gruvsektorn i Bergslagen kan stärkas. 

För att göra verklighet av planerna inledde Örebro universitet ett samarbete med Swedish Mining Innovation och lanserade Bergslagen Mining node. Forskaren Lotta Sartz rekryterades för att leda arbetet.

Satsningen har ”resulterat i nya avtal, projekt och forskning”, skriver Örebro universitet i ett pressmeddelande.

Bergslagen Mining node identifierade tidigt tre nyckelområden för gruvindustrin där Bergslagen hade möjlighet att spela en viktig roll: Automation och AI, hållbarhet och biologisk mångfald, samt kompetensförsörjning.

I dag, fyra år senare, kan Lotta Sartz konstatera att projektet var framgångsrikt.

– Vi har uppnått väldigt mycket. Några exempel är att Örebro universitet och Epiroc har etablerat ett långsiktigt strategiskt samarbetsavtal. Studenter vid Bergsskolans ingenjörsprogram har fått möjlighet att läsa vidare på avancerad nivå vid Örebro universitet. Forskare vid Örebro universitet har sökt forskningsmedel genom Swedish Mining Innovation och 2023 bildades en tvärvetenskaplig forskargrupp med målet att utveckla en säker och hållbar tillgång till innovationskritiska råvaror, säger Lotta Sartz.

Även näringslivet och regionen är nöjda med projektets resultat, enligt universitetet. 

– Bergslagen Mining node har överträffat våra förväntningar som projektfinansiärer. Den innovation och det samarbete som skett under dessa år hade inte varit möjligt utan Bergslagen Mining node och alla dess deltagare. Många mötesplatser och samverkansmöjligheter, som Mining@ORU och AI in Mining, har skapats. Jag kommer att rekommendera att vi fortsätter hålla nätverket och mötesplatserna aktiva även efter projektets slut, säger Mikael Ramström på Epiroc, som varit ordförande för Bergslagen Mining nodes styrgrupp.

– Med regionens starka kompetens inom gruvteknik, automation och maskintillverkning kan företag som Epiroc och forskningsmiljöer vid Örebro universitet bidra till utvecklingen av fossilfria och digitaliserade gruvor, säger Kristina Eklöf. 

Arbetet som Bergslagen Mining node inledde fortsätter nu i ett antal nya satsningar. Till exempel genom programmet Swedish Metals & Minerals och en europeisk satsning där målet är att väva in gruv- och mineralfrågor i den regionala utvecklingsstrategin.