Hybrits vätgasdrivna stålproduktion redo att tas till industriell skala

Fossilfri pellet och järnsvamp. Foto: HYBRIT

Efter sex års forskning och semi-industriella projekt har Hybrit-konsortiet, som består av Vattenfall, stålbolaget SSAB och gruvföretaget LKAB, lämnat in en slutrapport till Energimyndigheten. Rapporten markerar ett betydande framsteg och indikerar att tekniken nu är redo att skalas upp till industriell nivå.

Detta innebär sannolikt att projektpartners nu riktar sina ansträngningar mot att bygga en planerad 500 megawatts anläggning för vätgasbaserad stålproduktion i Gällivare i norra Sverige. Sedan 2016 har företagen samarbetat för att demonstrera hur en fossilfri värdekedja från järnmalm till stål kan fungera på en semi-industriell skala, genom att ersätta kol och koks med grön vätgas och el i stålproduktionen.

Framgångsrikt pilotprojekt i Luleå

Hybrit drev sina 4,5 megawatts elektrolysörer vid sitt gröna stålproduktions- och vätgaslagringsprojekt i Luleå med ”fossilfri” elektricitet, som köptes på Nord Pools dagsmarknad under en månad. Projektet har fått ett bidrag på 143 miljoner euro från EU:s innovationsfond för att finansiera en ny direktreducerad järn (DRI) enhet i Gällivare.

Betydande minskning av koldioxidutsläpp

Övergången till Hybrit-tekniken förväntas minska Sveriges koldioxidutsläpp med mer än 10 %. Andreas Regnell, strategisk utvecklingschef på Vattenfall och styrelseledamot i Hybrit Development, uttrycker sin glädje över projektets framgång:

– Det är mycket glädjande att se de positiva resultaten av vårt målinriktade samarbete, partnerskap är ett framgångsrecept.

Han tillägger att nästa steg är att skala upp till industriell nivå där fossilfri elektricitet och vätgas möjliggör en övergång till en framtid där alla kan transportera, producera och leva fossilfritt.

Framtida utveckling och lagring av vätgas

Ulf Spolander, chef för Hybrit Development, betonar att fokus nu ligger på att fortsätta teknikutvecklingen för att stödja industrialiseringen av ägarföretagen:

– Vi är mycket nöjda med att vi som team har kunnat leverera framgångsrika resultat som uppnått eller överträffat uppsatta projektmål.

Pilotprojektet för att lagra fossilfri vätgas i Svartöberget i Luleå planeras att pågå fram till 2026. Hybrit-projektet har fått stöd från EU:s innovationsfond och Energimyndighetens Industriklivet-program. Det är även en del av EU:s Hy2Use-vätgasprojekt som fått status som ett viktigt projekt av gemensamt europeiskt intresse (IPCEI) av EU.

Hybrit-projektet representerar ett viktigt steg i omställningen mot en fossilfri stålproduktion och kan sätta en ny standard för stålindustrin globalt.

Källa: Hydrogen Insight