Hybrits vätgaslager sänker energikostnaden med 40 procent

Med vätgaslager sänks kostnaderna för vätgasproduktionen vid Hybrit. Foto: Hybrit

Hybrit-projektet möttes av kritiska röster när LKAB, Vattenfall och SSAB presenterade planerna på att bygga en pilotanläggning för tillverkning av fossilfritt stål med hjälp av vätgas. Kritiken riktade in sig på att det krävs stora mängder el för att tillverka vätgas och att det är oansvarigt starta ett så energislukande projekt när utvecklingen av svensk industri riskerar bromsas upp att på grund av energibrist. Beräkningar visar att Hybrit kräver 70 terawattimmar för en fullt utbyggd produktion av fossilfritt stål. Det motsvarar två gånger Danmarks hela elkonsumtion.

Tillskyndarna av Hybrit-projektet menar att man helt enkelt inte kan fortsätta att producera stål på ett så miljöförstörande sätt som nu sker. Stålproduktionen svarar för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Man menar att kostnaderna för utsläpp och utsläppsrätter kommer att öka kraftigt om miljömålen ska nås vilket gör att traditionell ståltillverkning på sikt blir olönsam. Dessutom ökar efterfrågan på fossilfritt stål hela tiden.

Nu har Vattenfall hittat en metod för att sänka kostnaderna för vätgasproduktionen rejält, med upp till 40 procent. Lösningen heter vätgaslager och nu har Hybrits vätgaslager testats kommersiellt mot elmarknaden. Vätgaslagret har använts att producera el under cirka en månad där man jämförde kostnaderna mot elmarknadspriset. Uppdraget var att producera vätgas till så låg kostnad som möjligt.

– Trots att Vattenfalls optimering av handel och drift mot aktuella elpriser genomfördes under en period med låga prisvariationer blev resultaten mycket bra. Testerna har bedrivits i nära samarbete mellan Hybrit Development och Vattenfall och genom att göra det på riktigt kunde vi följa i realtid hur mycket pengar som sparades genom att nyttja lagret, säger Marie Anheden, projektledare på Hybrit i ett pressmeddelande.

Det 100 kubikmeter stora pilotvätgaslagret som ligger i anslutning till pilotanläggningen för fossilfritt järn i Luleå har visat sig vara väl lämpat för snabba tömningar och fyllningar vilket krävs för perioder med olika aktivitet.

– LKAB ska ställa om hela produktionen av järnmalmsprodukter till fossilfri järnsvamp framställd med vätgas, så det här är mycket viktiga resultat för oss. Vi kommer att behöva producera över en miljon ton vätgas och förbruka över 70 terawattimmar el per år när vi ställt om hela verksamheten år 2050. Att pressa kostnaderna är därför helt nödvändigt, säger Stefan Savonen, energi- och klimatansvarig på LKAB i pressmeddelandet.