LKAB lämnar in tillståndsansökan för grön omställning i Gällivare

Foto: LKAB

LKAB har lämnat in en ansökan om miljötillstånd som är nödvändig för att påbörja bolagets omställning i Gällivare. Utöver fortsatt gruv- och förädlingsverksamhet omfattar ansökan bland annat etablering av Hybrits första demonstrationsanläggning och ett nytt apatitverk för att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från dagens avfallsströmmar.

– Vår ansökan är av avgörande betydelse för oss som bolag, för Gällivare, för regionen, för Sverige och för Europas framtid. Vi befinner oss mitt i den största omställningen i LKAB:s historia och det är bråttom. Vi har en ambitiös tidsplan och det är kritiskt att vi och samhället visar att vi klarar av att hantera komplicerade frågor, som ofta ryms inom en miljötillståndsansökan, och samtidigt ökar takten i omställningen. Allt börjar i gruvan, utan gruvan inget fossilfritt stål, inga elbilar och inga vindkraftverk, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB, i ett pressmeddelande.

LKAB mål är att alla produkter och processer ska vara koldioxidfria år 2045. I Gällivare ska den nya vätgasbaserade Hybrit-processen för första gången testas i industriell skala.

– Ansökan om nytt miljötillstånd för LKAB:s verksamhet är central för klimatet, men även för Gällivares framtid. Vi har möjlighet att bli pionjärer i utvecklingen av framtidens banbrytande teknik både inom järn- och stålindustrin och för produktion av kritisk mineral för framtidens vindkraftverk och elbilar. Det skapar nya gröna jobb som lägger grunden för en positiv samhällsutveckling som gynnar både oss som kommun och regionen, säger Birgitta Larsson, kommunalråd Gällivare kommun.

Elbehovet för demonstrationsanläggningen med Hybrit-teknik beräknas till cirka 5 TWh per år och är primärt avsedd för storskalig produktion av vätgas.