SGU flygmäter på låg höjd över Sveriges östkust

Karta över område för geofysiska flygmätningar i Östergötlands, Kalmar och Gotlands län år 2023. Aktuellt område för reguljär mätning med 200 meters linjeavstånd är markerat med svart ram. Mätlinjer till Gotland i rött. Karta: SGU

Från början av maj och till och med slutet av augusti utför Sveriges geologiska undersökning (SGU) geofysiska flygmätningar i Gävleborgs, Östergötlands, Kalmar och Gotlands län.

Flygningarna görs på 60 meters höjd och syftet är att kartlägga berggrunden.

Med flygmätningar kan stora ytor kartläggas på relativt kort tid, enligt SGU, även i områden som är svåra eller omöjliga att nå från marken. Det som registreras vid SGU:s flyggeofysiska mätningar är jordens magnetfält, naturligt förekommande gammastrålning från mark och berggrund samt markens elektriska ledningsförmåga.

Beroende på mätmetod kan mätningarna visa egenskaper hos berggrunden och jordarterna från markytan ned till flera kilometers djup.  

– Den information vi får fram är ett viktigt underlag för bland annat projektering av infrastruktur och prospektering av malm-, metall- och industrimineralförekomster. Berggrunden och sprickor som förekommer i den, påverkar också till exempel förekomsten av grundvatten och möjligheterna för koldioxidlagring, säger Cecilia Jelinek, statsgeofysiker vid SGU.

Mätningarna görs med ett litet flygplan som flyger fram och tillbaka på 60 meters höjd med 200 meters linjeavstånd. Förutom de täta linjerna utförs flygningar med fyra glesa linjer till Gotland, detta för att binda ihop de mätningar som gjorts där, med mätningarna på fastlandet.