Tesla tar första spadtaget gigantiskt litiumraffinaderi i Texas

Ill: Tesla

Tesla har brutit mark för ett gigantiskt litiumraffinaderi i Texas. Enligt Teslas vd Elon Musk har fabriken tillräcklig kapacitet för att förse en miljon elbilar med batterimaterial till år 2025.

Anläggningen innebär att Tesla breddar sig utanför sitt kärnfokus att bygga bilar och in i det komplexa området litiumraffinering och -bearbetning, ett steg som Elon Musk menar är nödvändigt att ta om biljätten ska nå sina ambitiösa försäljningsmål när det gäller elfordon. Det skriver Reuters.

– När vi ser framåt några år kommer en grundläggande flaskhals för utvecklingen av elfordon vara tillgången på litium av batterikvalitet", sade Musk vid första spadtaget-ceremonin häromdagen, med schaktmaskiner och andra anläggningsmaskiner i gång i bakgrund.

Musk sade att Tesla siktar på att slutföra bygget av fabriken nästa år och nå full produktion ett år senare.

Fabriken kommer att göra Tesla till den enda stora biltillverkaren i Nordamerika som förädlar sitt eget litium, enligt Reuters.

– Texas vill kunna vara självförsörjande, inte beroende av någon utländsk fientlig nation för våra  behov. Vi behöver litium, sa Texas guvernör Greg Abbott vid ceremonin.

Elon Musk gick inte närmare in på hur stora volymer litium som anläggningen kommer att bearbeta, men förklarade att de kommer fortsätta köpa metaller från sina leverantörer.

– Vi tänker fortsätta att anlita litiumleverantörer, så det är inte så att Tesla kommer att göra allt själva, sade Musk.