Kazatomprom ska börja utvinna sällsynta jordartsmetaller

Foto: Kazatomprom/Twitter

Kazatomprom, världens största uranproducent, ska bredda sin portfölj och börja utvinna sällsynta jordartsmetaller från en ny fyndighet, Verkhny Irgiz, i Kazakstans Aktobe-provins.

Kazatomproms dotterbolag Ulba Metallurgical Plant är redan en av världens största  beryllium-, tantal- och niobproducenter.

Uranjätten meddelar att de förväntar sig att gruvprojektet ska förse deras befintliga produktion med "sin egen mineralresursbas, minska kostnaderna för slutliga färdiga produkter, öka den ekonomiska effektiviteten och skapa nya jobb”.

Kazatomprom räknar med att kraftigt ökar uranproduktionen i år. Uranjätten har gynnats av kriget i Ukraina, då allt fler länder efterfrågar uran från leverantörer som inte har sin bas i Ryssland.

Företaget tjänar också mycket på uppsvinget för kärnkraften i världen, med ökad efterfrågan på kärnbränsle som följd. I Kinas planeras till exempel 150 nya reaktorer fram till 2035. Även Japan, Sydkorea och Frankrike har ambitiösa planer på att bygga många flera kärnkraftverk i närtid.