Fortum drar igång storskalig batterimetallåtervinning

Foto: Fortum

  Fortum drar igång storskalig batterimetallåtervinningEnergijätten Fortum har i finska Harjavalta startat upp en batterimetallåtervinningsanläggning, som enligt bolaget ska vara den största i sitt slag i Europa. Här ska främst uttjänta elbilsbatterier återvinnas, men även tillverkningsspill och kassationer från tillverkning av litiumjonbatterier.

Anläggningen ska också vara den första kommersiella fabriken i Europa för hydrometallurgisk återvinning. Den nya storskaliga anläggningen kommer avsevärt att underlätta de europeiska batteritillverkarnas ökande efterfrågan på hållbara batterimaterial, vilket bidrar till att minska Europas beroende av importerade kritiska batteriråvaror.

–Med vår nya hydrometallurgiska anläggning med låg CO2-halt i Harjavalta kan vi på ett hållbart sätt producera de material som behövs för nya elfordonslitiumjonbatterier och batterier för industriell användning, säger Tero Holländer, Fortum, i ett pressmeddelande.

– Tack vare vår avancerade hydrometallurgiska teknologi kan 95 procent av de värdefulla och kritiska metallerna från batteriets svarta massa återvinnas och återföras till produktionscykeln för  nya litiumjonbatterikemikalier, tillägger han.

Från fabriken har man redan börjat leverera nickel- och koboltsulfater.