Framgångsrika tester med VBN:s material ger licenstillverkning hos Anaj Czech

Ämne för skärhjul som slipas till rätt tolerans. Foto: VBN Components

Anaj Czech, en av de största tillverkarna i Tjeckien av specialverktyg för bearbetning, har testat Uppsalaföretaget VBN Components hårdmetallegering Vibenite. Enligt VBN Components blev Anaj så nöjda med resultaten att ett licensavtal har tecknats för att börja tillverka i egen regi.

– ANAJ Czech ser stor potential i additiv teknologi. Denna övertygelse visar vi nu genom vårt samarbete med VBN Components AB och införandet av deras teknologi i vår produktion. Vi hoppas kunna använda VBN:s material och kunnande för att producera komplexa verktyg med högt mervärde för kunden, säger Vojtěch Pečinka, Sales Manager på ANAJ Czech, i ett pressmeddelande.

– Den gemensamma utvecklingen av additiv teknologi med VBN riktas i en första fas mot printning av verktyg i nära-färdig-form för kugghjulstillverkning (t.ex. snäckfräsar och skärhjul). I nästa fas kommer vi fokusera på utveckling av verktyg för bearbetning av icke-järnhaltiga legeringar (Al, Ti och Mg), fortsätter han.

– Vi har fortfarande en lång och utmanande väg framför oss för att framgångsrikt kunna implementera additiv teknologi, men vi är övertygade om att additivt tillverkade verktyg kommer prestera högre än nuvarande skärverktyg, säger Vojtěch Pečinka, Sales Manager på ANAJ Czech, i ett pressmeddelande.