Gruvdammets effekter på naturen under lupp

En provyta. Foto: LKAB

Vilken påverkan har gruvdammet på närliggande natur? Det undersöks just nu bland annat i Svappavaara av forskare från SLU tillsammans med LKAB:s miljöingenjörer.

– Fram till nu har undersökningar av stoftnedfall kring våra gruvor fokuserat på samhälle och människa. I det här projektet fokuserar vi på skogen och allt det den ger oss i form av exempelvis renbete, bär och rekreationsvärden, säger Stina Lindh, miljöingenjör i Svappavaara i ett pressmeddelande från LKAB.

Projektet kallas MINEDUST och är ett samarbete mellan LKAB, Boliden och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, delfinansierat av Vinnova, och genomförs dels i Svappavaara och dels kring Aitik i Gällivare. Syftet är att lära sig mer om effekterna av damning från gruvindustrin på biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

– Det finns väldigt mycket gruvverksamhet i den här typen av boreala skogsmiljöer i världen, till exempel i Kanada, men trots det vet vi väldigt lite om ekologin, och gruvstoftets påverkan på den, kring pågående gruvdrift. Därför är det här väldigt spännande också för oss som forskare, och därför blir det här ett viktigt projekt inte bara för LKAB och Boliden och närområdet, utan också nationellt och internationellt, säger Mari Jönsson som är docent vid SLU och delansvarig för projektet.

Forskarna har etablerat ett 20-tal provytor inne på och omkring industriområdet i Svappavaara. Under hösten och vintern ska den insamlade datan analyseras och först nästa sommar kommer resultat presenteras.

Fältstudierna kompletteras med växthusförsök och undersökningar i labbmiljö.

Forskarnas förhoppning är att projektet ska ge grunddata för både vidare forskning på området och för utvärdering och övervakning av gruvdammets effekter på biologisk mångfald och ekosystem.