EU och Kazakstan etablerar strategiskt partnerskap för råvaror

Foto: Kazakstans regering

Vid miljötoppmötet COP27 i Egypten har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kazakstans premiärminister Alikhan Smailov tecknat ett samförståndsavtal (MOU) för att sjösätta ett strategiskt partnerskap mellan EU och Kazakstan.

Avtalet syftar till att säkerställa utvecklingen av en säker och hållbar försörjning av råvaror och förädlade material. Det syftar också till att utveckla förnybara värdekedjor för vätgas och batterier för att öka den gröna och digitala omvandlingen hos både EU och Kazakstan.

Som en del av handlingsplanen för kritiska råvaror vill kommissionen bygga partnerskap med resursrika tredjepartsländer, med användning av alla externa politiska instrument och respekterar sina internationella åtaganden.

– En säker och hållbar försörjning av råvaror, raffinerade material och förnybar vätgas är ett av nyckelbetydelse för att hjälpa till att bygga en ny, renare grund för våra ekonomier, särskilt när vi överger vårt beroende av fossila bränslen, sa von der Leyen i ett nyhetsutskick.