Nordic Brass Gusum varslar 21 anställda

Bild: Nordic Brass Gusum

21 anställda på Nordic Brass Gusum, ett företag som tillverkar mässingsprodukter i Valdemarsvik, har varslats om uppsägning. Det skriver Norrköpings Tidningar.

Orsaken är vikande efterfrågan och galopperande elpriser.

Nordic Brass Gusum är den största privata arbetsgivaren i Valdemarsviks kommun och har en total arbetsstyrka på omkring 120 anställda.

– Man kan lugnt säga att efterfrågan på mässingsprodukter är vikande, framför allt när det gäller byggsektorn. 60 procent av vår volym går ju mot den sektorn men efterfrågan viker egentligen i alla segment utom energisektorn, säger Björn Wiborg, vd för Nordic Brass Gusum, till tidningen.

– Vår verksamhet är elintensiv eftersom vi smälter koppar och zink så vi tvingas att se över våra kostnader överhuvudtaget för att det här ska gå väl framåt, tillägger han.

Elkostnaderna har ökat med 12 miljoner kronor i år jämfört med 2021. Björn Wiborg framhåller att situationen med skenande kostnader inte är unik för Gusum utan gäller hela basindustrin.  

– Förstår inte politikerna basindustrins situation i det här läget så kommer det här inte att gå väl. Vad industrin behöver veta är om det är de här energipriserna som gäller eller inte framåt, osäkerheten är en belastning, säger han till Norrköpings Tidningar.