Startskott för megaexpansion av stålverk i Indien

Foto: ArcelorMittal Nippon Steel India

ArcelorMittal Nippon Steel India – ett joint venture mellan ståltillverkarna ArcelorMittal och Nippon Steel - har inlett utbyggnadsprojektet värt 7,2 miljarder dollar vid Haziras plattstålsfabrik i Gujarat, Indien, som syftar till att öka fabrikens råstålskapacitet från nuvarande 9 miljoner ton per år till 15 miljoner ton årligen.

Projektet förväntas skapa 60 000 arbetstillfällen både uppströms och nedströms.

Vid en högtidlig ceremoni häromdagen då startskottet för projektet firades närvarade Indiens premiärminister Narendra Modi. Han sade då:  

– Detta projekt kommer att skapa arbetstillfällen i Gujarat och hela Indien, förutom att inspirera till tillverkning av högkvalitativt stål samtidigt som det spelar en avgörande roll för att minska importberoendet i kritiska och strategiska tillämpningar.

Han ser positivt på att projektet väntas gagna initiativet Make in India.

Under det kommande decenniet siktar joint venture-företaget AM/NS India på att bli ledande inom minskningen av kolanvändning i stålindustrin genom initiativ som går ut på att utforska användningen av koldioxidsnål teknik och integrera förnybar energi i sin energiförsörjningskedja.