Strängare miljökrav på gruvor att vänta efter maktskifte

Lula da Silva 2016, Foto: Rovena Rosa/Agência Brasil/Wikimedia Commons

En ny brasiliansk regering ledd av den vänsterorienterade presidenten Luiz Inácio Lula da Silva kan innebära att gruvor tvingas ta större miljöansvar. Det menar en förening som representerar Brasiliens gruvstäder.

I söndagens val vann Brasiliens förre president Lula da Silva över den sittande högerorienterade presidenten Jair Bolsonaro.

– Under de senaste fyra åren har miljöskyddet minskat. Amazonas idag är ett ingenmansland”, säger Waldir Salvador, konsult vid Associacão dos Municipios Mineradores do Brasil, som står för 70 % av landets mineralproduktion, till branschmediet Mining.com.

– Sanningen är att den nuvarande regeringen praktiskt taget inte har förändrat något i offentlig gruvpolitik i Brasilien. Gruvdrift i Brasilien har försummats under lång tid, säger Salvador till Mining.

Enligt föreningen hade regeringen under Lulas första mandatperiod (2003-2006) en dynamisk gruvminister som byggde ett nytt regelverk för gruvdrift.

Trots att järnmalmsjätten Vale är brasiliansk står gruvdrift för endast 2,4 % av Brasiliens BNP.

Förra veckan skrev förre presidenten Lula da Silva ett brev med förslag för gruvsektorn. I det beskrivs investeringar i strategiska naturresurser, hållbar gruvdrift för energiomställning, noll avskogning och noll koldioxidutsläpp – men utan att sätta upp några mål.

Lula lovade också att stoppa illegal gruvdrift i Amazonas.

Bolsonaro har länge kritiserat Brasiliens ursprungsbefolkning för att de tar upp för stor plats  – 13 % av landets yta – och hindrar utvecklingen av ett stort antal mineraltillgångar.