Nya karteringsmetoder kan leda till upptäckt av mineralresurser

Geotermisk kraftstation på Island. Foto: Wikimedia Commons

Forskare vid universitetet i Twente i Nederländerna har utvecklat en ny metod för att analysera jordskorpan, vilken kan lägga grunden för att spåra kritiska mineraler och geotermiska energikällor.

I en artikel publicerad i tidskriften Nature Geoscience förklarar huvudforskaren Juan Carlos Afonso att geologer normalt bara tittar på en aspekt av jordskorpan åt gången med hjälp av sina databaser. Men det är både jordskorpans kemiska struktur och små temperaturskillnaderna som informerar geovetare om planetens ursprung och utveckling, liksom om var mineralresurserna finns.

Ändå är det fortfarande en stor utmaning att kombinera flera datalager för detta ändamål.

Trots dessa svårigheter lyckades Afonso kombinera flera satellitdatabaser med landbaserade data för att skåda längre in i jordens inre än vad som tidigare varit möjligt.

–Det är ett helt nytt sätt att "se" vad som finns under där, säger Afonso i ett pressuttalande.

Forskaren påpekar att tidigare var det enda tillförlitliga tillvägagångssättet för djup resursutforskning analys av xenoliter och bergprover som tagits upp till ytan av vulkaner.

–När man är beroende av vulkaner förstår man att sådana prover är svåra att få tag på. De är utspridda i rum och tid och har fortfarande stora osäkerhetsmarginaler, säger Afonso.

Forskaren och hans team fokuserade på centrala och södra Afrika i sina undersökningar. De ser nu framför sig att kunna utforska andra planeter eller månen med samma metod.