Storbritannien har nyligen gett grönt ljus för att utveckla en ny underjordisk kolgruva i nordvästra England, Woodhouse Colliery. Projektet har kritiserats av miljöorganisationer som menar att det strider mot Storbritanniens mål om att uppnå koldioxidneutralitet fram till 2050. Om gruvan öppnas blir det den första nya kolgruvan i landet på 30 år, och den sista stängde 2015.
Om projektet blir verklighet skulle det gå lös på 165 miljoner pund och skapa 500 nya jobb under sin drifttid, som uppskattas vara fram till 2049.
Jordens vänner, Greenpeace och aktionsgruppen Extinction Rebellion anklagar den brittiska regeringen för inkonsekvens i sin energipolitik, särskilt eftersom landet ska stå värd för COP26 i Glasgow under hösten 2021.
Brittiska regeringen har sagt nej till andra kolgruveprojekt nyligen, bland annat ett i nordöstra England som skulle byggas som ett dagbrott, av just miljöskäl. Och myndigheterna i Newcastle gav nyligen tummen ner åt en annan planerad kolgruva av samma skäl.
Skillnaden är att underjordsgruvan i West Cumbria är tänkt att producera kokskol till stålindustrin i Storbritannien, medan de två andra projekten skulle producera kol till värmeverk. West Cumbria Mining, företaget som driver gruvprojektet, medger att deras projekt kommer att generera stora utsläpp, närmare bestämt 6,4 miljoner ton koldioxid per år eller 2 procent av Storbritanniens nuvarande utsläpp. Argumentet för koksgruvan är att produktionen där bara väntas ersätta import av kol från i första hand USA. Resten av produktionen kommer att gå på export.
Källa: mining.com, L'Usine Nouvelle