Stålaktier rusar efter bud på Salzgitter – SSAB steg med sex procent

Kopparspolar hos Salzgitter. Foto: Saltzgitter AG

Uppköpsbudet på Salzgitter har fått aktiekurserna att skjuta i höjden för flera stålbolag, däribland SSAB. Men det finns tecken på att marknadens reaktion kan vara överdriven.

Torsdagens bud på Tysklands näst största stålbolag, Salzgitter, har lett till en markant kursuppgång för flera stålaktier. Voestalpine steg med två procent, Thyssenkrupp med sju procent och svenska SSAB med sex procent.

Stålbolagens aktier rusar

Bakom budet står de två skrothandlande bolagen GP Günter Papenburg och Remondis, som med köpet av Salzgitter också blir huvudägare i Europas största kopparproducent, det börsnoterade återvinningsbolaget Aurubis.

Osäkerhet kring budet

Uppköpsprocesser inom industrisektorn är ofta komplicerade och kan möta regulatoriska hinder. Detta gäller särskilt strategiska branscher som stål- och metallåtervinning. Förväntningarna på att budet ska slutföras kan vara överdrivna, vilket gör att aktiekurserna riskerar att falla tillbaka.

Diversifierad exponering

GP Günter Papenburg och Remondis är främst verksamma inom skrothandel och återvinning snarare än traditionell stålproduktion. Genom förvärvet av Salzgitter får de även en stor exponering mot kopparmarknaden via Aurubis. Detta kan innebära att deras långsiktiga strategi inte enbart fokuserar på stål, vilket gör att marknadens förväntningar på stålrelaterade effekter kan vara överskattade.

Stålmarknadens cykliska natur

Stålindustrin är starkt påverkad av efterfrågan från bygg- och fordonssektorn, råvarupriser och geopolitiska faktorer. Historiskt sett har stålmarknaden visat sig vara cyklisk, där uppgångar ofta följs av nedgångar. Om inte den underliggande efterfrågan på stål stärks kan den nuvarande kursrusningen vara kortvarig.

Spekulativ handel driver upp kurserna

Den snabba och breda uppgången i flera stålaktier kan vara ett resultat av spekulativ handel snarare än fundamentala förändringar i branschen. Investerare kan ha tolkat budet som en signal om en framtida konsolidering av stålindustrin. Men om inga ytterligare uppköp sker kan optimismen snabbt avta och leda till en rekyl nedåt.

En reaktion mer driven av psykologiska faktorer

Den starka kursutvecklingen hos bolag som SSAB kan alltså vara mer kopplad till marknadspsykologi än till verkliga förändringar inom stålsektorn. Om marknaden svalnar kan en del av kursuppgången snabbt raderas ut. Därför kan det vara klokt att ha en avvaktande inställning till den senaste tidens kursrally inom stålsektorn.

Källa: Affärsvärlden / Merkur