Rupert Finland förlänger gruvdrift vid Pahtavaara – framtidssatsning i sikte

Förra året inleddes rivningsarbeten i den underjordiska delen av Pahtavaaras gruva, och dessa är nu avslutade. Dessutom har pumpningen och avvattningen av gruvan och dagbrottet upphört, vilket gör att de långsamt fylls med vatten. Rupert Finland har nu ansökt om en femtonårig förlängning av gruvtillståndet: Foto: Rupert Resources

År 2023 avslutades rivningsarbeten i den underjordiska delen av Pahtavaaras guldgruva. Gruvan, som ligger i norra Finland, har genomgått omfattande nedläggningsåtgärder, och nu har också pumpningen och avvattningen av både gruvan och dagbrottet stoppats. Det innebär att gruvområdena långsamt fylls med vatten.

Rupert Finland, företaget som ansvarar för undersökning och underhåll av Pahtavaara, har nu ansökt om en femtonårig förlängning av gruvtillståndet. Denna ansökan är en del av deras långsiktiga strategi för att kunna återuppta produktionen när verksamheten i Ikkari går över till underjordisk brytning.

Framtida plan för satellitbrytning

Enligt Rupert Finlands planer kan Pahtavaara i framtiden fungera som en så kallad satellitgruva till den planerade guldgruvan i Ikkari. Det betyder att det malm som bryts i Pahtavaara kan förädlas i Ikkari, vilket ger möjligheter för fortsatt utvinning av guld i regionen.

Pahtavaaras guldgruva står inför ny era

Under den tid som gruvan är i långsiktigt underhåll, håller man den i ett vilande men stabilt tillstånd, redo att tas i drift igen när förutsättningarna är de rätta. Bolaget ser Pahtavaara som en viktig del i sin framtida produktionskedja och arbetar aktivt för att säkra fortsatt tillstånd för gruvdriften.

Rupert Finlands gruvverksamhet – en stark aktör i regionen

Rupert Finland är ett dotterbolag till det kanadensiska moderbolaget Rupert Resources och har varit verksamt i Finland sedan 2016. Bolaget har sedan dess arbetat intensivt med prospektering och utveckling av flera guldfyndigheter i norra Finland. Pahtavaara-gruvan, som Rupert köpte 2016, är ett av företagets viktigaste tillgångar.

Gruvan har varit en betydande plats för guldutvinning sedan 1990-talet, och även om produktionen har pausats, ser Rupert Finland möjligheter att återstarta verksamheten och integrera den i sina framtida satsningar. Med prospekteringsarbete pågående i både Pahtavaara och Ikkari, arbetar Rupert för att säkerställa att de kan maximera det ekonomiska värdet av dessa tillgångar på lång sikt.

Guldutvinning i Finland – ett växande fält

Finland har blivit ett alltmer attraktivt område för gruvdrift, särskilt inom guldutvinning, på grund av sina rika mineralförekomster och en stabil politisk miljö. Rupert Finland är en av flera internationella aktörer som satsar på landets gruvsektor. Med sitt starka fokus på hållbarhet och långsiktiga lösningar, planerar företaget för en framtid där både ekonomiska och miljömässiga faktorer vägs in i besluten om gruvdrift.

Rupert Finlands gruvstrategi bygger på att både utveckla befintliga gruvor och upptäcka nya fyndigheter, med målet att skapa en hållbar och lönsam gruvverksamhet för framtiden.

Källa: Sompio