Kongo-Kinshasa har flera metallfyndigheter av världsklass, landet är numera världens andra största kopparproducent efter Chile och dominerar sedan länge koboltmarknaden. Landet vill nu locka nya investerare för att diversifiera ägandet av sin industri, där Kina anses ha för stort inflytande.
Strategin omfattar bland annat effektivare processer för att betala tullar och skatter samt ett partnerskapsavtal med Förenade Arabemiraten, meddelade landets gruvminister Kizito Pakabomba nyligen, uppger Bloomberg.
Kongo-Kinshasa planerar också att rusta upp en järnväg som kan användas för att skeppa ut mineraler på Atlantkusten, närmare placerad amerikanska och europeiska marknader, sade han.
Regeringen funderar på att göra strategiska val om vem som ska få driva Kongos gruvor, framhöll ministern och hänvisade till ett beslut att motsätta sig en föreslagen försäljning av koppar- och koboltgruvbolaget Chemaf Resources till kinesiska Norin Mining Ltd.
– Vi har stoppat den här transaktionen, sade Pakabomba i intervjun.
Kongo-Kinshasa regering är allt mer frustrerad över sin brist på inflytande över sin gruvindustri, särskilt när det gäller kobolt, enligt nyhetsbyrån. Landet stod för ungefär tre fjärdedelar av den globala produktionen av kobolt förra året, men en ökning av produktionen ledd av utländska gruvbolag verksamma i landet, särskilt då kinesiska CMOC, har pressat priserna kraftigt och kobolt handlas på den lägsta nivån sedan åtta år.