Incite sjösatt – öppet för input om innovativa teknologier

Incite ska fungera som en plattform där företag, forskare, investerare och beslutsfattare kan utbyta idéer och samarbeta för att driva innovation och hållbar utveckling. En representant från EU-kommissionen presenterade Incite tidigare i höst på ett seminarium hos Jernkontoret. Foto: Simon Matthis

Incite (Innovation Centre for Industrial Transformation and Emissions) - EU:s nya innovationsplattform för att minska emission och öka resurseffektivitet - har nu sjösatts, uppger Swedish Metals & Minerals.

Incite ska stödja hållbar industri genom att fungera som en brygga mellan teknikutveckling, industriella behov och EU:s miljömål.

Hur fungerar plattformen?

Plattformen samlar information och utvärderar teknologier som kan hjälpa stora industriella verksamheter att nå EU:s klimatmål och stärka konkurrenskraften. De tekniker som är tillräckligt mogna (nära kommersialisering) utvärderas för att bedöma hur de kan bidra till hållbarhet och för att se om de är ekonomiskt lönsamma. När en teknik anses vara tillräckligt utvecklad kan den, som det heter, ”bli en del av EU-processen för att sätta nya miljöstandarder (Sevillaprocessen)”.

Genom Incite kan industribolag bidra med information om sina teknologier och själva få tillgång till de senaste innovationerna inom hållbarhet och effektivitet. Plattformen stöder även förenklade tillståndsprocesser i vissa fall, då företag i framkant kan få mer flexibla regler för att testa ny teknik längre.

Incite ska också göra det lättare för industrier att hitta investeringsstöd genom att visa vilka teknologier som är mest lovande och redo för storskalig utbyggnad.