Euro Mine Expo bjöd på ny teknologi och inblickar i gruvbranschens framtid

Över 2000 deltagare uppskattas ha deltagit vid årets upplaga av Euro Mine Expo den 28–30 maj.

Gruvmässan och konferensen Euro Mine Expo i Skellefteå den 28–30 maj bjöd på nya innovationer, revolutionerande gruvdrift med AI, banbrytande hållbar gruvdrift och nya insikter om autonoma transportsystem och transportfordon. I två utställningssalar kunde besökarna titta in i ambitiöst inredda montrar och träffa tekniska experter och säljare. Den första upplagan av mässan hölls 2008, och sedan starten har evenemanget mer än fördubblats i storlek.

Text och foto : Anders Carlsson
 

Euro Mine Expo är en internationell konferens och språket är genomgående engelska. Det var uppskattningsvis 40 nationaliteter som deltog vid årets evenemang. Det är ingen slump att mässan är förlagd till Skellefteå. Här är Bolidens hemmaplan, och närheterna till gruvindustrierna i Norrbotten är nästan på pendlingsavstånd.

På årets upplaga stod ny och innovativ teknologi i centrum på konferensprogrammet. Framtiden för autonoma gruvdriftsoperationer och transporter var en av programpunkterna. Utvecklingen inom autonoma transport- och transportsystem, som har potential att öka produktiviteten och säkerheten, avhandlades också.

Joakim Winsa, senior projektledare på LKAB, föreläste om den ambitiösa satsningen på att industrialisera Hybrit-pilotanläggningen, ett banbrytande initiativ som är redo att omvandla stålproduktionslandskapet, medan Linn Andersson, General Manager för Boliden Rönnskär, avslöjar en ambitiös plan som är redo att förändra landskapet för kopparproduktion i Sverige. Med en investering på 4,8 miljarder kronor, är Boliden redo att inviga ett nytt tankhus på Rönnskär, vilket markerar en betydande milstolpe i anläggningens historia.

För att belysa säkerheten inom alla aspekter av gruvdrift genomförde Bolidens etiska hackare och cybersäkerhetsexpert Momme Nyström en så kallad livehackning på konferensen.

En programpunkt tog upp artificiell intelligens inom gruvdrift och hur AI kan revolutionera gruvindustrin genom att förbättra effektiviteten, säkerheten och kapaciteten att fatta beslut genom att demokratisera processen att bygga AI-modeller.

Det som senare skulle bli Euro Mine Expo började i mindre skala som en konferens i Malå genom ett initiativ av evenemangets nuvarande partner Georange. Men det stod klart att behoven snabbt skulle överstiga både Georanges och Malås resurser, vilket ledde till ett partnerskap med Nolia, en erfaren mäss- och konferensarrangör i området.

Nolia accepterade utmaningen att ta över organiseringen av konferensen och så föddes Euro Mine Expo. Vid det första evenemanget 2008 låg fokus på konferensen med en utställning vid sidan av. Det blev snabbt uppenbart att intresset för utställningsdelen var mycket stort och vid nästa tillfälle, 2010, utökades mässan avsevärt. Över 2000 deltagare uppskattas ha deltagit vid årets upplaga av Euro Mine Expo.

b
Över 2000 deltagare uppskattas ha deltagit vid årets upplaga av Euro Mine Expo den 28–30 maj. 
b

Bolidens etiska hackare och cybersäkerhetsexpert Momme Nyström genomförde en så kallad livehackning på konferensen.
b
Joakim Winsa, senior projektledare på LKAB, föreläste om den ambitiösa satsningen att industrialisera Hybrit-pilotanläggningen.
b
Hisstillverkaren Alimak visade upp en robust mindre hiss för två personer som kan användas i gruvor. På plats i montern var säljchefen Anton Lundstedt. Alimak grundades under namnet Ingenjörsfirman Alvar N Lindmark AB i Skellefteå 1948 av ingenjören och den tekniske uppfinnaren Alvar Lindmark (1917–1975). 1954 bytte företaget namn till Alimak. Än i dag har företaget sin bas i Skellefteå på Alimakvägen 1, bara tre kilometer från mässan på Skellefteå Kraft Arena.
b
Produktchef Peter Olausson visade Atlas Copcos
elektriska dränkbara pumpar med beteckningen WEDA. De har konstruerats för en mängd olika avvattningstillämpningar inom många branscher. De större modellerna kan användas i gruvor. 
– En nyhet är vår Wear Deflector-teknik som gör att pumpen kan hantera sandfyllt vatten. Grus och fasta partiklar leds bort från diffusorn och pumphuset och skickas ut på sidorna, sa Peter Olausson.
b
Hemmalaget och nyblivna svenska mästarna Skellefteå AIK hade hedersplasten i Bolidens välbemannade och välbesökta monter, som i sin tur hade fått en av de bästa platserna i utställningshallen. Emma Stenberg och Madelene Fahlström var några av gruvföretagets medarbetare som välkomnade intresserade besökare.
– Boliden har ett så brett utbud så frågorna vi får kan handla om det mesta, allt från järnsand till kaffet vi serverar i montern, sa Emma Stenberg.
b
Bumax tillverkar rostfria bultar i Åshammar utanför Sandviken med målet att de ska hålla för evigt. År 2013 belönades fästelementet Bumax Ultra med titeln världens starkaste rostfria fästelement. I montern visade Elina Leivo och Arthur Smith också upp fästelementet Bumax Nitro.
– Det är en mycket speciell produkt som används i ubåtar och inom marinindustrin. Den har låg magnetisk permeabilitet så om kunderna till exempel vill undvika radar kan de välja dessa bultar, sa Arthur Smith.
b
I Devico Swedens monter visade Wouter de Kroon upp företagets Solids Removal Unit (SRU). Maskinen cirkulerar borrvätska direkt från borrhålet för att bearbetas av en skakare och centrifug. Borrfasta ämnen separeras från borrslammet och släpps ut via en avloppsränna. Efter att ha bearbetats strömmar rengjorda borrvätskor in i en tank för återgång till borriggen. Detta minskar åtgången av både vatten och tillsatsmedel.
b
Metso välkomnade besökarna till ett samtal kring en lägereld. I ”lågornas sken” kunde samtalen sedan kretsa kring företagets hållbara teknolog och breda sortiment av processer inom gruvindustrin, inklusive pelletsverk och smältverk. Erika Winblad von Walter, Emil Edström, Maria Marklund och John Holmgren bemannade företagets monter.
b
Drönare för ofta tankarna till flygande obemannade flygande farkoster. Men det finns även drönare på vattnet. En avancerad sådan med produktnamnet Apache 4 visade Norsecraft Geo Position AB upp i sin monter. Drönaren, som används av LKAB, har autonom navigering och kan bland annat användas för vattenflödes- och bottenmätningar. 
– Den har en tröghetsnavigering som gör att den går att köra under broar och förbi liknande hinder utan att den tappar kontakten med operatören, sa Bengt Lindell som demonstrerade drönaren.
b
Eric Östberg och Rickard Jonsson från Sandvik visade upp en helautomatisk, batteridriven topphammarrigg för långhålsborrning avsedd för massgruvdrift under jord i orter på minst 4 x 3,5 meter (H x B). Den minskar utsläppen vid förflyttning, vilket skapar en hälsosammare och säkrare arbetsmiljö. Modellen har beteckningen Sandvik DL422iE.
– Just det här exemplaret ska vidare till Rana Gruber i Norge, berättade Rickard Jonsson.
b
Sveriges Geologiska Undersökning, SGU visade bland annat upp en portfölj med prover från de 12 metallgruvor i Sverige som var i drift 2022. I montern beredda att svarar på frågor stod Hans Selbach, Daniel Larsson och Albert Norman.
 
b
SMC AB levererar egendesignade hydrauliska demolerings och sorteringsverktyg till den Nordiska marknaden. I sortimentet finns hydrauliska hammare, combisaxar, pulveriserare, gripar, hydrauliska fräsar och hydrauliska magneter. 
– Vi är väldigt stora i dagbrotten här uppe i norra Sverige. Inte så mycket under jorden, men i dagbrotten i Aitik, Svappavaara och Kaunisvaara. Där är vi helt dominerande. Men vi vill ner under jorden också, sa bolagets grundare och vd Anders Ståhle

 
b
I Standard Solution Groups, SSG:s monter presenterade Lena Modin bland annat appen SSG On Site, en kommunikationsapp för industrianläggningar som ser till att alla nås av rätt information.
SSG On site innehåller bland annat säkerhetsinformation, nyheter, kartor, larmnummer och kontakter. Information som en anställd, entreprenör eller besökare på en industrianläggning behöver få tillfång till för att känna sig trygg och säker. SSG Standard Solutions Group grundades på 1950-talet av den svenska industrin, och erbjuder digitala tjänster, standarder och kurser för en säkrare arbetsmiljö.