Kampen om kritiska råvaror – Norsk gruvjätte säkrar ny grafitgruva

Norge Mining fortsätter att positionera sig som en nyckelspelare i Europas råvaruförsörjning. Förutom grafit från Skaland arbetar företaget för att utvinna fosfat och andra kritiska material som är nödvändiga för den gröna omställningen. Foto: Norge Mining

Europa står inför stora utmaningar när det gäller tillgången på kritiska råvaror. Nu tar ett norskt företag ett steg framåt för att trygga Europas försörjning.

– Det har aldrig varit viktigare att ha en säker europeisk värdekedja, kommenterade John Vergopoulos, vd för det engelsk-norska råvaruföretaget Norge Mining, i samband med förvärvet av Skaland Graphite AS.

Skaland, som tidigare ägdes av det australiska gruvbolaget Mineral Commodities Ltd, är den största producenten av naturlig grafit i Europa. Norge Mining hoppas att detta förvärv ska bidra till att stärka Europas försörjning av så kallade kritiska råvaror.

Kritiska råvaror och beroendet av Kina

En stor del av Europas kritiska råvaror kommer idag från Kina, vilket har skapat en sårbarhet för störningar i leveranskedjorna. Enligt Europeiska rådet importerar Europa exempelvis samtliga sällsynta jordartsmetaller från Kina. Dessutom står Turkiet för 98 procent av Europas borbehov, medan 71 procent av platinatillgångarna kommer från Sydafrika.

Denna starka importberoende gör Europa utsatt. Leveransproblem kan uppstå av flera skäl – från ökad inhemsk efterfrågan i exportländerna till geopolitiska påtryckningar.

Kinas nyligen införda exportrestriktioner på grafit är ett tydligt exempel på riskerna. Grafit är avgörande för tillverkning av litiumjonbatterier som används i elbilar och energilagringssystem. Genom att ta över Skaland vill Norge Mining öka den europeiska produktionen av batterikritisk grafit och samtidigt utveckla utvinningen av andra viktiga råvaror för batteritillverkning.

Skalands betydelse för Europa

Skaland-gruvan, belägen på ön Senja i norra Norge, är en av världens mest högkvalitativa flakgrafitgruvor och en av de största producenterna utanför Kina. Gruvan producerar årligen 10 500 ton grafit och levererar huvudsakligen till industrikunder.

Norge Mining har dessutom andra projekt på gång som syftar till att stärka Europas råvaruförsörjning. Företagets fyndigheter i södra Norge förväntas kunna leverera fosfat, vanadin och titan under de kommande 50 åren.

Stigande efterfrågan på kritiska råvaror

Europeiska unionen har gjort tillgången på kritiska råvaror till en prioritet. I mars 2024 antogs en ny lagstiftning som syftar till att minska EU:s beroende av externa leverantörer. Enligt EU-kommissionen kommer efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller att öka exponentiellt under de kommande åren.

Kritiska råvaror definieras som material med stor ekonomisk betydelse men hög risk för försörjningsstörningar. Detta gäller särskilt råvaror där produktionen är koncentrerad till få länder och där alternativa leveranskällor saknas. Bland dessa material finns nickel, grafit, helium, vanadin, bor och magnesium.

Enligt den nya lagstiftningen får EU år 2030 inte vara mer än 65 procent beroende av en enskild icke-EU-leverantör för någon strategisk råvara. Målet är att stärka EU:s kapacitet längs hela värdekedjan.

Tyskland varnar för ökad sårbarhet

Tyskland är ett av de länder som har störst behov av kritiska råvaror. En rapport från konsultföretaget Roland Berger visade nyligen att landets beroende av importerade råvaror, särskilt från Kina, växer. Enligt Siegfried Russwurm, ordförande för den tyska industriföreningen BDI, är det avgörande att investera i råvarusäkerhet.

– Om till exempel Kina stoppar exporten av litium skulle det kunna riskera värdeskapande för upp till 115 miljarder euro, sade Russwurm vid en råvarukongress i Berlin.

Framtiden för norsk råvaruproduktion

Med projekt som Skaland-gruvan hoppas Norge kunna minska Europas beroende av kinesiska råvaror och samtidigt bidra till en stabil och hållbar försörjning av kritiska material för framtiden.

Källa: Norge Mining