I norska Telemark i sydöstra Norge kan Europas hittills största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller finnas. Det rapporterar norska medier. Undersökningar har pågått under cirka tre års tid och NRK rapporterar att bland metallerna finns det
Det är prospekteringsbolaget Rare Earths Norway (REN) som efter tre års undersökningar gjort en mineralresursuppskattning. Den visar att det finns stora tillgångar av neodym- och praseodymoxid i området.
REN:s inmutning är det så kallade Fenfältet, ett geologiskt område som är omkring fem kilometer i diameter, i närheten av Ulefoss i Telemark.
Fenfältet har sitt ursprung i Fenvulkanen, som är en 580 miljoner år gammal kalkstensvulkan.
Uppskattningar indikerar ett mineralresursberäkningdjup på -468 meter under medelhavsnivån.
REN samarbetar med Montanuniversität Leoben i Österrike som arbetspartner för att utveckla fyndigheten med hållbara gruv- och mineralbearbetningsteknik för minsta möjliga miljöpåverkan ”från gruva till magnet” , enligt REN:s vd Alf Reistad.
– Vi har nu genom en oberoende tredje part bekräftat att vi har en betydande mineralresurs på Fen. Detta är en milstolpe för oss som kan vara oerhört viktigt för lokalsamhället i Nome, men också för Norge och Europa i generationer, säger REN:s chefgeolog Trond Watne.