Forskare vid Luleå tekniska universitet ska hjälpa industrin att skala upp sina elektrifierade fordonslösningar för att nå målet om nettonollutsläpp av koldioxid genom att fokusera på nya affärsmodeller. Enligt universitetet är det det som saknas – inte teknik eller incitament.
– Tekniken finns redan. Utmaningarna ligger i att göra det kommersiellt gångbart, säger David Sjödin, biträdande professor i entreprenörskap och innovation, i ett pressmeddelande.
Det finns som bekant starka miljöincitament för den europeiska industrin att ställa om till en koldioxidfri fordonsflotta. Men det handlar inte bara om klimatfrågan.
– Det finns stor potential för effektiviseringsvinster med en elektrifierad fordonsflotta. Dessutom blir arbetsmiljön bättre med minskade vibrationer och buller samt nollutsläpp av avgaser.
– För att nå nettonollutsläpp måste vi gå från transaktionella till relationella affärsmodeller så som så kallad solution sale av platsbaserad elektrifiering. Med solution sale menas att originaltillverkaren säljer ett erbjudande som integrerar produkter, tjänster och mjukvarukomponenter anpassade för att lösa specifika problem som kunden har eller för att uppfylla särskilda behov i affärsverksamheten, säger Vinit Parida, professor i entreprenörskap och innovation.
LTU menar att fordonsproducenter behöver bli mer aktiva i sin roll gentemot kunderna i industrin för att hjälpa dem i omställningen. En möjlig affärsmodell är att fordonsindustrin behåller ägandeskapet av batterier eller hela fordonet. I stället för att köpa, hyr kunden sina fordon. Som en del i leasingavtalet ingår teknisk service, utbildning och olika digit ala tjänster (ex. ruttoptimering). I forskningsprojektet medverkar fordonsleverantörerna Volvo CE, Epiroc och Swecon samt kunderna Boliden och Stena Recycling.
Men det räcker inte med en fungerande affärsmodell mellan fordonsleverantör och kund, framhåller LTU. Det behövs även "förändrade arbetssätt och en fungerande laddinfrastruktur". Därför kommer forskarna involvera andra aktörer såsom Swecon, och ABB i projektet. För att uppskalning av elektrifieringslösningar ska löpa friktionsfritt krävs att företagen samarbetar inom ett så kallat ekosystem.
”Begreppet ekosystem, så som det används i ekonomisk forskning, sätter fingret på att ett företag skapar värde i samverkan med andra aktörer snarare än som enskild aktör. Företag är mer eller mindre knutna till varandra genom till exempel avtal, informationsutbyten och tekniska beroendeförhållanden”.
Skala upp elektrifieringen
– När vi pratar om att skala upp elektrifieringen så ställer det krav på företagens förmågor, partnerskap och rollfördelning. Vem tar vilken roll, hur ska lösningar konfigureras? Det är många beroendefaktorer och man behöver utveckla rutiner för att driva kommersialiseringen framåt.
Projektet är en förstudie som pågår från november 2024 till april 2025 med medel om en miljon kronor från Vinnova. Forskarna kommer att intervjua nyckelpersoner på de medverkande företagen för att få en bild av vilka behov och utmaningar de står inför. Syftet är även att identifiera fler lämpliga samarbetspartner. Om förstudien faller väl ut kommer projektet att bli förlängt med två år med ytterligare finansiering om fem miljoner kronor från Vinnova. Syftet blir då att studera specifika case, bland annat med avseende på hur transformationsprocesserna och samspelet i ekosystemet utvecklas. Projektet ska utmynna i en plan för uppskalning som även kan tillämpas internationellt.
Den pågående rekonstruktionen av batteritillverkaren Northvolt har skapat en bild i offentligheten att elektrifieringen i Sverige, ”har minskat momentum”, enligt LTU, som hävdar att ingenting kan ”vara mindre sant”.
– Sverige är inte beroende av Northvolt. Elektrifieringen ska och kommer att hända. Vår långsiktiga målsättning är att svensk fordonsindustri ska bli världsledande på elektrifiering av industrin. Sverige har mycket goda förutsättningar för att förverkliga de målen.