Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har lovat att förespråka en pragmatisk strategi för att hjälpa stålindustrin att övergå till att producera direktreducerat järn (DRI) med hjälp av ren vätgas.
– Den tyska stålindustrin är oumbärlig för vårt land, sa Scholz under ett stålmöte med företrädare från industrin och fackförbund.
– Det är en av våra största arbetsgivare och erbjuder kvalificerade jobb. Det stål som produceras här är av högsta geostrategiska betydelse för Tysklands industriella produktion och vårt ekonomiska tillväxt.
Flexibilitet i omställningen till vätgas
Scholz antydde att det kan bli aktuellt att vara flexibel både kring tidpunkten då DRI-anläggningar ska drivas med vätgas istället för naturgas och hur vätgasen ska produceras. Detta kan innebära att även blå vätgas, som produceras från naturgas med koldioxidavskiljning och lagring, kan användas – trots att den inte uppfyller EU:s definition av "förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung".
Scholz lovade också att begränsa kostnaden för elöverföring via elnätet till 0,03 euro per kilowattimme och att arbeta för att transmissionsavgifterna inte ska öka år 2025.
Försenade investeringar i grön stålproduktion
Tyska ståltillverkare har redan antytt att projekt för vätgasbaserad DRI-produktion kan komma att försenas.
ArcelorMittal hade planer på att installera en DRI-anläggning vid sin fabrik i Bremen. Projektet hade fått ett stöd på 1,3 miljarder euro från den tyska regeringen och EU, men företaget meddelade nyligen att beslut om investeringar för DRI-anläggningar i Europa skjuts upp. Även användning av naturgas istället för kol verkar för dyrt i jämförelse med traditionella masugnar.
Samtidigt bygger Thyssenkrupp en DRI-anläggning i Duisburg, men företagets VD Miguel Ángel López Borrego medgav att anläggningen kan komma att drivas med naturgas längre än planerat på grund av de höga kostnaderna för grön vätgas.
Thyssenkrupp håller också på att omvärdera sin gröna omställningsplan på tre miljarder euro, vilket lett till spekulationer om att DRI-projektet kan överges helt.
Miljöröster kräver klarhet
Miljöorganisationen SteelWatch uppmanade i ett öppet brev till Tysklands klimatminister Robert Habeck att Thyssenkrupp tydligt ska redovisa sina planer och förplikta sig att använda grön vätgas så snart som möjligt.
– Ståltillverkare befinner sig i ett utmanande skede i den globala omställningen till ren produktion, men detta är inte rätt tidpunkt att tveka, sa Caroline Ashley, verkställande direktör för SteelWatch.
– Europa har en ledande roll i att påskynda omställningen av den globala stålindustrin och utvecklingen av en marknad för grön vätgas. Men fönstret för avgörande beslut som kan säkerställa framsteg för kommande decennier håller på att stängas.
Vikten av långsiktiga investeringar
SteelWatch betonade att långsiktiga investeringsbeslut måste fattas nu för att säkerställa den nödvändiga avkarboniseringen av en strategisk industri.
– Beslutsfattare och industriledare i Europa måste fokusera på de möjligheter som finns för att driva utvecklingen framåt och inte låta sig avskräckas av kortsiktiga hinder, avslutade Ashley.
Källa: Handelsblatt