11 amerikanska delstater hävdar att fondjättarna BlackRock, Vanguard och State Street har agerat som en ”investerarkartell” och har använt sin marknadsmakt för att pressa energibolag att sluta investera i kol. En federal stämningsansökan har lämnats in mot fondbolagen som anklagas för olagligt inflytande över energibolagen för att driva ESG-mål, vilket ska ha resulterat i högre energikostnader för konsumenterna.
De 11 delstaterna– Texas, Alabama, Arkansas, Indiana, Iowa, Kansas, Missouri, Montana, Nebraska, West Virginia och Wyoming – menar att företagens agerande genom mål för att minska koldioxidutsläppen med mer än hälften till 2030 undergräver konkurrensen på marknaden.
"Konkurrenskraftiga marknader - inte diktat kapitalförvaltare långt bort - bör avgöra priset som amerikaner betalar för el", står i klagomålet.
Reuters beskriver stämningsansökan som ett ”djärvt statement” mot tre av branschens största aktörer eftersom BlackRock, Vanguard och State Street tillsammans förvaltar över 26 biljoner dollar i tillgångar.
Klagomålet pekar också på fondbolaget stora ägarandelar i nio kolföretag, inklusive en andel om 34,2 procent i Arch Resources och 30,4 procent i Peabody Energy, de två största börsnoterade amerikanska kolproducenterna.
Blackrock anklagas vidare för att vilseleda investerare om dess icke-ESG-fonder, vilka påstås ha använts för att främja klimatmål trots att Blackrock hävdat att de varit fokuserade på aktieägarnas avkastning.