Epiroc vinner två gruvorder värda över 600 miljoner kronor

Epirocs batterielektriska gruvtruck Minetruck MT42 SG. Foto: Epiroc

Epiroc meddelar att de har vunnit en stor order för underjordsgruvutrustning, inklusive batterielektriska fordon, från Eurasian Resources Group (ERG) i Kazakstan. Flera av maskinerna kommer att köras förarlöst via fjärrstyrning och all utrustning kommer att levereras med ett antikollisionssystem.

ERG, en stor producent av ferrokrom, har beställt en flotta av Epiroc lastare och gruvtruckar samt borriggar för ortdrivning, produktionsborrning och bergförstärkning. Utrustningen kommer att användas för att expandera kromgruvan 10th Anniversivery, också känd som ShDNK-2, i västra Kazakstan.

Ordern är värderad till cirka 350.

– Vi har ett gemensamt mål med ERG att göra gruvdriften så säker och produktiv som möjligt", säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef.

Leverans av utrustningen kommer att börja under första kvartalet 2025 och fortsätta till andra halvan av 2026.

Bolaget meddelar samtidigt att de vunnit en annan stor order för ovanjordsgruvutrustning från Newmont Corp. i Australien. 

Newmont har beställt en flotta borriggar som kommer att användas vid guld- och koppargruvan Boddington i västra Australien. Riggarna, som kommer att köras fjärrstyrda, kommer att ersätta en äldre flotta av Epiroc-utrustning.

Utrustningsordern är värderad till cirka 335 miljoner kronor.