Sibanye-Stillwater säkrar 500 miljoner euro i lån för litium-projekt i Finland

Kelibers gruva i Kaustby, Finland. Foto: Keliber.

Den multinationella gruvjätten Sibanye-Stillwater har säkrat ett lån på 500 miljoner euro för sitt litiumprojekt i Finland genom sitt dotterbolag Keliber Technology Oy. Lånet kommer att finansiera byggandet av tre anläggningar för utvinning, bearbetning och raffinering av litium i Kaustby, Kronoby och Karleby.

Projektet är en viktig del av Sibanye-Stillwaters strategi att producera batterier för elfordon, särskilt för den europeiska marknaden. Företaget äger 79,8 % av projektet, medan den statligt ägda finska Minerals Group innehar 20 %. En mindre andel ägs av en grupp finländska investerare.

– Det här lånet innebär den sista finansieringen som krävs för att vi ska kunna gå vidare med våra planer på att bygga och utveckla anläggningarna, säger en talesperson för Sibanye-Stillwater.

Finansieringslösningen

Det nya lånet på 500 miljoner euro består av tre delar: 250 miljoner euro kommer från Export Credit Agency (ECA), 150 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken (EIB) och 100 miljoner euro från ett syndikerat lån från kommersiella banker. Den finska statliga finansieringsbolaget Finnvera har ställt en garanti som täcker 80 % av ECA-delen på 250 miljoner euro.

– Genom denna finansiering kan vi öka vår finansiella flexibilitet och likviditet, vilket är avgörande för att framgångsrikt genomföra projektet, tillägger talespersonen.

Viktigt steg för Finlands energi omställning

Projektet i Kaustby, Kronoby och Karleby ses som en nyckelkomponent i Finlands gröna omställning och landets satsning på att bli en ledande aktör inom produktion av råmaterial för batterier. Genom att etablera en inhemsk produktionskedja för litium kan Finland inte bara stärka sin position i den globala marknaden för elfordon, utan även minska sitt beroende av importerade råvaror.

– Det här är ett viktigt steg för att säkerställa att Finland är med och leder utvecklingen inom grön teknologi, säger en representant för den finska Minerals Group.

Framtida perspektiv

Sibanye-Stillwaters satsning på litiumprojektet i Finland markerar en betydande investering i framtidens energilösningar. Genom att bygga upp en stark infrastruktur för utvinning och bearbetning av litium hoppas företaget att kunna möta den snabbt växande efterfrågan på batterier för elfordon i Europa.

– Vi ser stora möjligheter för framtida tillväxt inom detta segment, särskilt med tanke på den ökande efterfrågan på hållbara energilösningar, avslutar talespersonen för Sibanye-Stillwater.

Källa: Mining

 

 

 

 

4o