Kina stryper exporten av kritisk metall

Spetsglans (även kallat antimonglans), en form av antimonsulfid. Ordet antimon härstammar från det franska ordet för munkdödare ("antimoine") eftersom munkar använde det för att studera alkemi, ovetande om hur giftigt det var. Foto: Jurii — http://images-of-elements.com/antimony.php/Wikimedia Commons

Kinesiska handelsdepartementet meddelade nyligen att de kommer att begränsa exporten av metallen antimon från och med september. Kina är den största tillverkaren av denna kritiska metall, som används inom olika industrisektorer för dess flamskyddande egenskaper. Den används också i ammunition och solceller.

Priset på antimon har skjutit i höjden de senaste månaderna.

Konkret kommer försäljningen utomlands av en mängd råvaror kopplade till antimon samt olika tekniker för bearbetning av extremt hårda material att bli föremål för exportlicens av kinesiska myndigheter. Där ska det anges vilka varor som exporteras och slutkund. Kontrollerna införs för att Kina ska kunna "säkra sin nationella säkerhet och sina intressen och uppfylla internationella åtaganden såsom icke-spridningsavtalet”, enligt kinesiska handelsdepartementet.