Milei lockar koppargiganter till Argentina

Argentinas regering, ledd av den färgstarke presidenten Javier Milei, flaggar för en mer gruvvänlig politik. Foto: Senado de la Nación Argentina/Wikimedia Commons

Argentina är granne med världens största kopparproducent, Chile, men utvinner ingen koppar självt. Enligt flera prognoser kommer kopparefterfrågan öka exponentiellt de närmaste åren och Argentina skulle med kunna bli en av världens tio största kopparproducenter, enligt Reuters.

På gränsen till Chile finns flera oexploaterade kopparfyndigheter i Argentina som nu lockar gruvjättar som BHP, Lundin Mining och First Quantum.

Argentinas nya regering, ledd av den färgstarke presidenten Javier Milei, flaggar för en mer gruvvänlig politik, vilket fått BHP att offentliggöra sin första investering i landet på två decennier.

BHP har slagit sig ihop med Lundin Mining för förvärvet av företaget Filo Corp på 3,25 miljarder dollar, i syfte att utveckla två koppargruvor längs Anderna.

– Gruvdrift i Argentina är redo för spännande tillväxt efter införande av landets nya investeringsskyddssystem RIGI. Det är fantastiska nyheter för vårt Taca Taca-projekt i Salta, säger Tristan Pascall, First Quantums vd, till Reuters.

First Quantum var förra året tvungna att lämna ett av världens världens största kopparprojekt, Cobre Panama i Panama, på grund av massiva folkliga protester, vilket enligt Reuters satt strålkastarljuset på vikten av att minska investeringsriskerna för stora gruvbolag.  

Javier Milei har lovat skattelättnader för investeringar. Till det kommer incitamentsystemet för stora investeringar, eller RIGI, som ska garantera investerares rätt att få sin sak prövad i internationella tvistedomstolar, i stället för att behöva passera långsamma lokala domstolar.