Terrafame vill expandera gruvdriften – ser projektet som strategiskt viktigt för EU

Terrafame framhåller att de nuvarande malmfyndigheterna i Kuusilampi, tillsammans med de planerade fyndigheterna i Kolmisoppi, utgör de största nickelreserverna i Europa. Detta skulle ytterligare stärka företagets position som en nyckelspelare inom den europeiska gruv- och metallindustrin. Foto: Terrafame

Kaivosyhtiö Terrafame planerar att utöka sin gruvdrift i Kolmisoppi-området och vill att projektet ska klassas som en strategiskt viktig råvaruproduktion inom EU. Terrafame, som redan idag producerar strategiska metaller som nickel, kobolt och koppar, hoppas att deras expansion ska falla under EU:s reglering för kritiska råvaror.

Terrafame siktar på att börja bryta malm på land i finländska Kolmisoppi-området, som ligger i den norra delen av företagets nuvarande gruvområde, år 2028. I ett senare skede planerar bolaget att utöka brytningen till själva Kolmisoppi-sjön, där delar av sjön kommer att torrläggas för att möjliggöra gruvdrift.

Kolmisoppi-sjön är belägen inom Terrafames gruvområde och är en del av de långsiktiga expansionsplanerna. Om projektet godkänns som en del av EU:s kritiska råvaruproduktion kan detta innebära att miljötillståndsprocessen får en maximal tidsram på två år.

EU:s strategi för kritiska råvaror

EU:s förordning om kritiska råvaror syftar till att säkra Europas tillgång till viktiga och strategiska råvaror från hållbara källor. På EU:s lista över strategiska råvaror, som omfattar 17 olika material, finns de metaller Terrafame producerar – nickel, kobolt och koppar – med. Detta innebär att Terrafame har en betydande roll i att tillgodose Europas behov av dessa råvaror, särskilt i en tid när omställningen till en mer hållbar energiförsörjning kräver tillgång till metaller av hög kvalitet för batteriproduktion.

Fördelar med strategisk status

Om Terrafames projekt i Kolmisoppi erkänns som strategiskt viktigt för EU, kan det inte bara snabba upp tillståndsprocesser, utan också underlätta finansiering. Enligt statens specialbolag Suomen Malmijalostus Oy kan strategiska projekt ha lättare att få finansiering jämfört med andra projekt.

Med EU:s allt större fokus på att säkra tillgången till kritiska råvaror genom hållbara och pålitliga källor, hoppas Terrafame att deras projekt ska få den strategiska vikt som krävs för att driva Europa mot en mer hållbar framtid.

Källa: Yle-uutiset