Små kärnreaktorer i det gröna stålets tjänst

Indiskt stålverk. Foto: Ashokinder/Wikimedia Commons

Ståljätten Tata Steel överväger att använda kärnenergi för att producera grönt stål. Enligt källor inom kärnkraftsindustrin utvärderar företaget möjligheten att rulla ut omkring 200 små Bharat-reaktorer (BSR), var och en med en kapacitet på 220 MW, vilket ger en total kapacitet  på cirka 45 GW. Det rapporterar Hindu Business Line.

I sitt budgettal den 23 juli betonade Indiens finansminister Nirmala Sitharaman regeringens avsikt att samarbeta med den privata sektorn för att installera BSR, ett slags SMR-reaktorer.

Indien  ser sig själv som en pionjär på detta område, med tanke på att det statliga kärnkraftsföretaget i Indien (NPCIL) har drivit 15 trycksatta tungvattenreaktorer (PHWR) på vardera 220 MW i många år.

PHWR-reaktorerna ska uppgraderas till den nya versionen som kallas BSR. Indiska regeringen planerar att licensiera denna teknik till den privata sektorn.

Enligt källor till Hindu Business Line planerar Tata Steel att använda den el som genereras av BSR för att driva elektrolysörer för produktion av grön vätgas, som kan ersätta kokskol vid ståltillverkning. Men genomförandet av denna plan skulle kräva ändringar av landets atomenergilagstiftning för att tillåta privat ägande och drift av kärnkraftverk i Indien. Regeringen ska nu överväga nödvändiga ändringar av lagstiftningen.

Källa: Hindu Business Line