Veekim utvecklar sällsynta jordartsfria motorer – en lösning för bilindustrin?

Veekim följer principen för en permanentmagnetdriven elmotor, eftersom denna i jämförelse med en separatmagnetiserad elmotor har överlägsna egenskaper för många användningsområden. Kärnkomponenterna i en sådan motor är: Rotor – den roterande komponenten som, utrustad med permanentmagneter, vrider motoraxeln. Stator – den fasta komponenten med strömförande koppar- eller aluminiumledare. Foto: Veekim

Tyska företaget Veekim har utvecklat en teknik för att tillverka elektromotorer utan att använda sällsynta jordartsmetaller, som i stor utsträckning importeras från Kina. Detta kan minska Europas beroende av kinesiska råvaror och bidra till en mer hållbar energiproduktion.

Sällsynta jordartsmetaller som neodym, praseodym, terbium och dysprosium är avgörande för tillverkningen av många tekniska produkter, inklusive elektromotorer, vindkraftverk och mobiltelefoner.

Sällsynta jordartsmetaller – en avgörande komponent i dagens teknik

Dessa metaller har unika magnetiska egenskaper som gör dem oersättliga i vissa sammanhang. Den europeiska bilindustrin är därför starkt beroende av dessa material, som till största delen utvinns och bearbetas i Kina.

Erbjuder hopp för en mer oberoende europeisk bilindustri

Cirka 60 procent av den globala gruvproduktionen av sällsynta jordartsmetaller sker i Kina, och landet står för över 85 procent av den globala marknaden för att bearbeta dessa metaller till användbara produkter som magneter. I Europa har detta skapat en sårbarhet, särskilt med tanke på de ökade spänningarna mellan Kina och västvärlden, samt de senaste exportbegränsningarna som Kina infört på metaller som gallium och germanium, vilka också är viktiga för teknologisk produktion.

Veekim – en lösning på beroendet av Kina?

Veekims innovation kan minska Europas beroende av kinesiska sällsynta jordartsmetaller. Företaget utvecklar elektromotorer som fungerar utan dessa metaller, vilket kan bidra till att bryta Europas beroende av kinesiska leveranser och samtidigt främja en mer hållbar produktion inom den europeiska bilindustrin.

– Om vi kan minska vårt beroende av Kina genom att använda alternativa material i våra motorer, skulle det vara en stor fördel för den europeiska industrin och energisäkerheten, säger en talesperson till Veekim för tidningen Handelsblatt.

Politisk osäkerhet och ekonomiska utmaningar

Den senaste tidens politiska osäkerhet har förstärkt behovet av att hitta alternativa lösningar. Sedan Rysslands invasion av Ukraina och de ökade spänningarna mellan Kina och Taiwan, har europeiska regeringar och företag blivit alltmer oroade över sitt beroende av kinesiska råvaror.

Kina meddelade nyligen att man kommer att införa striktare kontroll över exporten av gallium och germanium från och med augusti 2024, metaller som är avgörande för tillverkningen av mikrochips. Detta har skapat ytterligare osäkerhet på marknaden och drivit upp priserna på dessa metaller.

– Panik är en rimlig reaktion, säger Andreas Kroll, grundare av det tyska företaget Noble Elements, som handlar med sällsynta jordartsmetaller. Han rapporterar redan en prisökning på tio procent sedan Kinas meddelande om nya exportkontroller.

Europa måste agera för att minska sitt beroende

Medan Kina kontrollerar en stor del av värdekedjan för sällsynta jordartsmetaller, har Europa börjat inse behovet av att diversifiera sina leveranskällor. EU

Critical Mineral Act sätter upp konkreta mål för att minska beroendet av Kina, inklusive att minska exponeringen för kinesiska råvaror till högst 60 procent.

Samtidigt pågår olika projekt för att öka produktionen av sällsynta jordartsmetaller i Europa och dess närområden. I Sverige har man nyligen upptäckt en stor fyndighet av sällsynta jordartsmetaller, men än så länge saknas både gruvor och bearbetningsanläggningar. I Estland har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen invigt en ny fabrik för magneter som ska bidra till att täcka halva EU:s behov av magneter till 2026.

Framtiden för sällsynta jordartsmetaller i Europa

Trots de utmaningar som finns med att minska beroendet av kinesiska metaller, ser experter en möjlighet för Europa att skapa en mer självförsörjande produktion av sällsynta jordartsmetaller. Genom strategiska investeringar och statligt stöd skulle EU kunna bygga upp en värdekedja som både är ekonomiskt lönsam och miljömässigt hållbar.

– Vi förespråkar att flytta bearbetningen av sällsynta jordartsmetaller till Europa, inte bara för att göra processen mer miljövänlig, utan också för att minska beroendet av odemokratiska länder, säger Matthias Buchert från Öko-Institut i Darmstadt.

Med stöd från politiken och genom att investera i nya teknologier som de som Veekim utvecklar, kan Europa säkra sin energiförsörjning och minska sitt beroende av Kina, samtidigt som man bidrar till en mer hållbar och grönare framtid.

Källa: Handelsblatt