Grönt ljus för gruva i Kallak

Projektet potential ”att producera ett av de mest höghaltiga järnmalmskoncentraten i världen”, enligt gruvbolaget.

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner regeringens kontroversiella beslut att tillåta gruvplanerna i Kallak i Jokkmokk. Det innebär att regeringsbeslutet inte strider mot någon rättsregel.

Flera sakägare har motsatt sig planerna, såväl Naturskyddsföreningen som Jåhkågasskas och Sirges samebyar har begärt rättsprövning av ett regeringsbeslutet om att ge Jokkmokk Iron bearbetningskoncession. Även Unesco har lagt sig i gruvplanerna och varnat för att de kan hota världsarvet Laponia.

Men enligt Högsta förvaltningsdomstolen ska regeringens beslut stå fast.

”Högsta förvaltningsdomstolen anser att vad sökandena anfört i fråga om objektivitetsprincipen, jäv samt prövningens avgränsning inte innebär att regeringens beslut är rättsstridigt. Vidare gör domstolen bedömningen att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte innehåller några sådana brister som medför att regeringens ställningstagande att godkänna underlaget kan anses strida mot någon rättsregel”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Järnmalmsprojektet Kallak/Gállok är beläget cirka 40 kilometer väster om Jokkmokk i Norrbottens län. Enligt gruvbolaget har projektet potential ”att producera ett av de mest höghaltiga järnmalmskoncentraten i världen”.

Jokkmokk Iron Mines AB är ett helägt dotterbolag till Beowulf Mining, som har huvudkontor i London.