Heta försök på Swerim med salt i fokus

Från vänster: Gigi Nicolson, Altek Europe; Benjamin Brash och Ola Falk, Stena Aluminium; Ulf Sjöström, Swerim och Adele Forrest, Altek Europe. På bilden saknas Rob Morello, projektledare hos Altek Europe. Foto: Svemin

Intensiva försök har pågått en tid i pilothallarna hos Swerim. Ur saltslagg från aluminiumtillverkning vid Stena Aluminium ska saltet återvinnas och återföras till aluminiumtillverkning. Utöver saltet ska även den försmälta renade slaggen komma till nytta. Siktet är inställt på att kunna använda den i stålindustrin.

Försöken är en del av ett fyraårigt EU-finaniserat Horizon-projekt, RecAL, som omfattar  19 partner från hela Europa.

 – Det är alltid intressant och faktiskt imponerande att komma hit. Här finns expertis och tekniska specialister med industrikompetens, som klarar av forskning i pilotskala, säger Ola Falk, processutvecklingschef vid Stena Aluminium, i ett pressmeddelande.

 Idag skickas saltslaggen som blir över vid aluminiumproduktionen vid Stena till uppbearbetningsanläggningar i centrala Europa, där saltet återvinns och sedan återgår till produktionen.

– Men självklart vore det bättre både miljömässigt och ekonomiskt om vi själva kunde utföra återvinningen på hemmaplan och dessutom skapa ytterligare en produkt som stålindustrin har nytta av, tillägger Ola Falk.

I försökshallen hettas den renade slaggen, som lyser brandgul, upp till 1600 grader.

 Målsättningen är att den sedan ska kunna återanvändas i stålindustrin.

 – Här på Swerim handlar arbetet efter försöksveckan om att undersöka kvaliteten hos den renade slaggen och hitta vägar att optimera den som produkt till industrin, berättar Ulf Sjöström, projektledare på Swerim. Han konstaterar vidare att det är en intensiv arbetsvecka för inblandade på forskningsinstitutet.

På plats under försöken är även representanter från brittiska företaget Altek Europe, en teknikleverantör till aluminiumindustrin. De finns på plats för att dels se på hur de tekniska lösningarna för återvinning av saltet ytterligare kan förbättras, då pilotförsöken skalas upp till industriellt format. Även saltets kvalitet ska granskas.

– Jag kommer att ta med mig saltstoft från försöken i Luleå till laboratoriet i Storbritannien, säger Gigi Nicolson, kemist specialiserad just på salt i aluminiumindustrin. Hennes arbetsmiljö till vardags gör att besöket på Swerim gör intryck.