Fyndighet utanför Kiruna pekas ut som riksintresse

Borrkärna från Ahmavuoma. Foto: SGU

Fyndigheten med kobolt, koppar, guld och molybden i Ahmavuoma i Kiruna kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU). Området innehåller så värdefulla ämnen för samhället att det, som det heter, ”bör skyddas från åtgärder som försvårar framtida utvinning”.

Fyndigheten Ahmavuoma, innehåller kobolt, koppar, guld och molybden, och är belägen strax väster om Lainio älv, knappt två mil nedströms Lannavaara i Kiruna kommun. SGU bedömer fyndigheten som så pass viktig för samhället att den klassas som ett riksintresse för värdefulla ämnen eller material. För att en fyndighet ska kunna utpekas som riksintresse krävs omfattande undersökningar och dokumentation.

– Fyndigheten är känd sedan SGU:s järnmalmsinventering på 1980-talet. LKAB följde upp data från våra geofysiska undersökningar med ett borrprogram i området. Efter det har flera bolag innehaft undersökningstillstånd i området, säger Lena Lundqvist, statsgeolog vid SGU, i ett pressmeddelande.

Området är känsligt ur naturvårds- och rennäringsperspektiv. Det är beläget mitt i ett större område av våtmarker som länsstyrelsen har köpt för att bilda ett naturreservat. Då SGU:s riksintressen betraktas som anspråk som prövas och slås fast först vid förändrad markanvändning finns enligt SGU inga hinder för överlappande intressen.

– Ett utpekande av ett riksintresse innebär inte att fyndigheten med säkerhet kommer att utvinnas. Riksintressen är ett verktyg som syftar till att redogöra för vilka områden som har särskild betydelse och på så vis utgör de ett stöd vid planering av markanvändningen i området, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.