Green Cargo slutar frakta aluminium till Kubal

Kubal i Sundsvall är Sveriges enda aluminiumsmältverk. Foto: Henrik Sendelbach/Wikimedia Commons

Green Cargo har avbrutit sina transporter med aluminium från smältverket Kubal i Sundsvall, Sveriges enda aluminiumsmältverk.

Skälet antas vara Kubals koppling till Ryssland och Rusal, vilket Green Cargo varken bekräftar eller dementerar.

– Vi kommenterar inte våra kundrelationer, säger bolagets kommunikationsdirektör Stephan Ray till Sundsvalls Tidning.

 Tidningen har inte heller fått något entydigt svar från Kubals ledning om varför transporterna upphört.  Bland de anställda är dock orsaken given:

– Det är för att ryssarna äger oss, någon annan rimlig förklaring finns inte, säger Stefan Hultman, ordförande i IF Metall på Kubal, till ST.

Enligt Kubals vd, Mats Andersson, kommer frakterna nu att köras med lastbil.  Samtidigt pågår förhandlingar med ett privat tågbolag som på sikt kan ta över frakterna, säger han.

I april i år införde USA och Storbritannien sanktioner mot import av rysk aluminium och flera EU-länder vill också införa ett nytt sanktionspaket som även omfattar primäraluminium.

Dessutom har företrädare för såväl Moderaterna som Centerpartiet föreslagit att Kubal borde förstatligas. Till det kommer att Green Cargo är ett helstatligt bolag. Det är därför inte särskilt långsökt att anta att tågbolagets beslut har politiska orsaker.