Arcelormittal får mångmiljardstöd för koldioxidsnål stålproduktion

Miljardstödet från tyska staten kommer att anta formen av ett direkt bidrag och kommer att stödja byggandet av en direktreduktionsanläggning och tre nya ljusbågsugnar. Arkivbild.

Ståljätten Arcelormittal har fått statligt tyskt finansieringsstöd på över 1,27 miljarder euro för att bygga om två tyska anläggningar och minska koldioxidutsläppen. Bidraget, som sanktionerats av EU-kommissionen tidigare i år, syftar till att stödja produktionen av koldioxidsnålt stål vid fabrikerna i Bremen och Eisenhüttenstadt.

Projektet har en total budget på 2,5 miljarder euro.

Stödet kommer att anta formen av ett direkt bidrag och kommer att stödja byggandet av en direktreduktionsanläggning och tre nya ljusbågsugnar. De nya installationerna kommer att ersätta två av de tre befintliga masugnarna och två av de fyra befintliga syrgasugnarna. Den nya direktreduktionsanläggningen kommer initialt att drivas med naturgas. Naturgas kommer successivt att fasas ut ur stålproduktionsprocesserna för att ersättas av koldioxidsnålt och förnybar vätgas. I slutändan kommer den nya installationen att drivas med enbart förnybart väte, enligt EU-kommissionen.

De nya installationerna är planerade för drifttagning 2026. De förväntas producera 3,8 miljoner ton koldioxidsnålt råstål per år.