Terrafame förlorar rättstvist: Större miljöskador än medgivet

Terrafames fabrik för batterikemikalier. Foto: Terrafame

Terrafame har ålagts att ersätta skador orsakade av gruvans avloppsvatten i ett bredare område än företaget själv medgivit. Högsta förvaltningsdomstolen (KHO) avslog företagets ansökan om överklagande av beslutet om ersättningar.

Terrafames avloppsvatten har orsakat skador i områden som Tuhkajoki i Sotkamo, som rinner från gruvområdet till Jormasjärvi. KHO beslutade om detta i mars 2024, men det har inte uppmärksammats brett i medierna. Ursprungligen bestämde Norra Finlands regionala förvaltningsmyndighet (Avi) 2020 att gruvföretaget skulle betala cirka 495 000 euro i ersättningar för skador orsakade av avloppsvattenutsläpp från gruvan.

Avloppsvattnet har släppts ut i vattensystemen i floderna Oulujoki och Vuoksi enligt tillstånd beviljade 2013 och 2014, där det ansågs säkert att släppa ut behandlat avloppsvatten i naturen. Trots detta orsakade utsläppen föroreningar i vattendragen mellan 2013 och 2016. Avi beslutade att gruvföretaget skulle ersätta skador till fastighetsägare i de berörda områdena.

Företaget försökte att begränsa ansvaret

Efter Avi-beslutet meddelade företaget att det skulle betala ersättningar för skador i specifika närliggande områden till gruvan, såsom Tuhkajoki i Oulujokis vattensystem och Kivijoki i Vuoksis vattensystem. Företaget vägrade dock att erkänna och ersätta skador utanför dessa områden.

Företaget hävdade att Sotkamon Jormasjärvi samt Laakajärvi, som sträcker sig över gränsen mellan Kainuu och Norra Savolax, borde undantas från ersättningsområdet. År 2022 ansökte företaget hos Vasa förvaltningsdomstol om bekräftelse på sin uppfattning, men domstolen avslog deras överklagan. Efter detta försökte företaget överklaga till KHO, som inte beviljade prövningstillstånd.

Omfattande ersättningar

Totalt har nästan 300 personer rätt till miljöersättning. Ersättningarna har främst gällt försämrad rekreationsanvändning av byggda strandfastigheter i utsläppsområdet. Ersättningar har även betalats ut till ägare av vattenområden för förlorade inkomster från fiske samt till några yrkesfiskare i området. Ersättningsbeloppen har varierat beroende på hur utsläppen har påverkat de olika områdena.

Terrafames miljöproblem

Terrafame, som driver en av Finlands största gruvor, har länge varit i rampljuset för sina miljöproblem. Gruvan har stått inför kritik och rättsliga åtgärder för utsläpp och föroreningar som påverkar omgivande vatten och ekosystem. Tidigare känd som Talvivaaragruvan, har verksamheten haft återkommande problem med avloppsvatten och miljöskador, vilket lett till flera rättstvister och miljöföreskrifter. Det nuvarande beslutet markerar ytterligare en motgång för företaget, som måste hantera konsekvenserna av sina miljöpåverkan och arbeta mot att förbättra sina miljöstandarder för att förebygga framtida skador.

Fortsatt övervakning behövs

- Det står klart att Terrafame måste förbättra sin miljöhantering och följa striktare riktlinjer för att minimera påverkan på omgivningen. Fortsatt övervakning och tillsyn av miljömyndigheter är nödvändigt, skriver nyhetssajten Yle Uutiset, för att säkerställa att liknande incidenter inte upprepas.

Det är också viktigt att företaget samarbetar med lokalsamhället och andra intressenter för att reparera och kompensera för de skador som redan har skett.

Denna rapport belyser de senaste utvecklingarna kring Terrafames miljöproblem och rättsliga utmaningar, samt de konsekvenser som företaget nu står inför. Fortsatt uppmärksamhet och åtgärder krävs för att hantera och minska miljöpåverkan från gruvverksamheten.

Källa: Yle Uutiset