Minskad svensk malmproduktion förra året

Järnmalmspellets. Bild: Carolina Liljenstolpe/SGU

Minskad produktion av malm och därmed också minskad omsättning för den svenska gruvnäringen. Det blev resultatet för 2023 enligt den senaste upplagan av rapporten Bergverksstatistik från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Orsaken till minskningarna var den försvagade världsekonomin, enligt SGU.

Under 2023 stod den globala gruvnäringen inför utmaningar då världsekonomin försvagades och det tidvis var låg efterfrågan på både järn och basmetaller. Den svenska gruvnäringen utgjorde inget undantag, skriver SGU i sin rapport Bergverksstatistik 2023.

– Försvagningen i världsekonomin och den geopoliska oron under 2023 bjöd på många utmaningar för industrin. Trots detta öppnade sig möjligheter inom svensk gruvnäring, vilket märks genom exempelvis ökad prospektering och fler undersökningstillstånd, säger Carolina Liljenstolpe, samhällsekonom på SGU.

Av rapporten framgår bland annat att malmproduktionen i Sverige var 84 miljoner ton förra året. Det är en minskning på 4 procent jämfört med 2022. Den totala omsättningen för den svenska gruvnäringen (metallgruvor exklusive smältverk) uppgick till 65 miljarder kronor, vilket utgör en minskning med 6 procent relativt föregående år.

Bergverksstatistik är en statistisk sammanställning över den svenska gruvnäringen som givits ut kontinuerligt i olika former ända sedan 1833.