Torneå kommun och Outokumpu tecknar avtal om markförsäljning

Foto: Outokumpu

Ståljätten Outokumpu vill bygga ett ekosystem för energiproduktion runt sin anläggning i finska Torneå.

Torneå kommun och Outokumpu har därför undertecknat ett förhandsavtal om markförsäljning av 96 hektar mark i Koivuluoto-området.

Planen är att använda markområdet för industriella ändamål av Outokumpu och dess partners. Det kan till exempel handla om produktion av vätgas, kemikalier, syntetiska bränslen och el som behövs för olika industrier. När det gäller elproduktion granskar Outokumpu för närvarande en plan för att bygga en SMR-reaktor (Small Modular Reactor, små, modulär reaktor) i Koivuluoto-området.

– Outokumpu är mycket viktigt för Torneå kommun och för den regionala ekonomin. Med detta förhandsavtal om försäljning av mark är det fantastiskt att vi kan stödja Outokumpus ambitioner att producera mer hållbart rostfritt stål. Förhandsförsäljningen av markområdet förverkligar Torneås strategi, med vilken vi vill ta vår plats som en kommun som främjar användningen av förnybara energikällor och som en hemvist för investeringar i framtidens industri och cirkulär ekonomi. I vår markplanering ingår flera nya industriområden, till exempel Koivuluoto-området, säger Torneås kommundirektör Jukka Kujala, i ett pressmeddelande.

– Outokumpu investerar mycket i sin hållbarhetsstrategi och målet är att minska koldioxidutsläppen med 42 procent till 2030 jämfört med 2016 års baslinje, säger Tony Lindström, General Manager, Outokumpu EvoEnergy.