Chiles gruvminister: Litiuminvesterare ser bortom prisfallet

Aurora Williams. Foto: Ministerio de Minería - https://www.gob.cl/ministerios/ministerio-de-mineria/Wikimedia Commons

Litiumföretag ser bortom prisfallet på litium den senaste tiden och är fortsatt intresserade av nya projekt som kommer att erbjudas dem i Chile. Det sade landets gruvminister Aurora Williams på en presskonferens, rapporterar Bloombergs.

– Från de kontakter vi har haft - besök, lobbyer - ser vi att intresset kvarstår. Förutom priserna är de utmaningar världen står inför när det gäller energiomställning och klimatförändringar fortfarande kvar, sade gruvminister Aurora Williams.

Potentiella investerare i landet med världens största litiumreserverna tycks ha ett mer långsiktigt perspektiv och är nu inställda på att marknaden kommer att bli tajtare igen i och med omställningen  bort från fossila bränslen, enligt Bloomberg. Priserna på litium – en nyckelkomponent i elbilsbatterier – har backat mer än 40 procent sedan Chiles president Gabriel Boric i april tillkännagav en ny offentlig-privat modell för att locka till sig kapital samtidigt som de bästa fyndigheterna i landet fortsatt kontrolleras av statsägda Codelco.

Förra månaden höll chefer från Rio Tinto och kinesiska Tsingshan Holding Group separata litiumdiskussioner med chilenska myndigheter.

Intresserade gruvföretag är angelägna om att veta vilka saltfält som kommer att erbjudas för prospektering och vilka områden som kommer att skyddas. Inom områden som bedöms vara strategiskt viktiga kommer partner från den privata sektorn att erbjudas en minoritetsandel, medan de i mindre viktiga områden kan ha kontroll.

Dessa frågor förväntas vara besvarade i slutet av nästa månad, med kontrakt klara i slutet av juni, meddelade Williams.