SGU flyttar till nytt huvudkontor – på mindre yta

SGU:s nya huvudkontor. Foto: Sara Linderoth/SGU

Sveriges geologiska undersökning (SGU) flyttar huvudkontoret till kvarteret Hugin i centrala Uppsala, bara ett stenkast från centralstationen. Myndigheten har tecknat ett nytt hyresavtal och lämnar sina nuvarande lokaler i stadsdelen Kåbo våren 2025.

Sedan 1979 har SGU:s huvudkontor legat på Villavägen i Uppsala. Under nästa år flyttar myndigheten till nyrenoverade lokaler i fastigheten Lumi i norra Kungsängen, och korsningen Strandbodkilen och Dragarbrunnsgatan.

– Våra nuvarande lokaler har tjänat oss väl under många år, men med nya arbetssätt och möjlighet till distansarbete har vi inte behov av så stora ytor som vi har i dag. Med en flytt blir vi mer kostnadseffektiva och kan värna kärnverksamheten samtidigt som vi möter dagens krav på en bra och säker arbetsmiljö, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

Fastighetsprojektet Lumi ägs av Vasakronan och är en ombyggnation av tre befintliga huskroppar. Byggnaden är fortfarande under färdigställande och SGU får tillträde den 1 mars 2025. Lokalerna, som är på totalt 3 100 kvadratmeter, kommer att rymma både kontorsytor och laboratorier.