LKAB efter nya urspårningen: "Det är bedrövligt”

Malmbanan. Foto: Kabelleger / David Gubler (http://www.bahnbilder.ch)/Wikimedia Commons

På lördagskvällen inträffade ännu en urspårning på Malmbanan i Vassijaure, nära platsen där ett malmtåg spårade ur den 17 december förra året. Då stod trafiken stilla i 65 dagar.

– Det är bedrövligt, säger LKAB:s presschef Anders Lindberg till SVT Norrbotten om urspårningen. Enligt LKAB förlorar man 100 miljoner kronor i intäkter om dagen när tågen står stilla. Trafiken återupptogs efter det stoppet tisdag 20 februari med begränsad hastighet och sänkt maxlast på malmtågen.

Ingen person skadades vid lördagens olycka, men enligt Trafikverket har slipers, växel och kontaktledning skadats, och trafiken är stoppad på sträckan, enligt SVT Norrbotten.

– Det vi vet i nuläget är ett vi har skador i järnvägsanläggningen på en sträcka mellan Katterjokk och Vassijaure. Alltså inte på den del som vi återställt under de senaste två månaderna. Vi har konstaterat skador på räls, slipers och kontaktledning, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

– Det är i nuläget omöjligt att ge någon prognos för när trafiken kan återupptas på den aktuella sträckan. Vi måste göra en noggrann analys och bedömning av omfattningen, säger Simon Sunna.