NIB finansierar Northvolts batteriproduktion

År 2020 tecknade NIB ett 10-årigt lån på 44,3 miljoner dollar med Northvolt ETT AB för byggandet av de två första battericellstillverkningsblocken. Foto: NIB

Nordiska investeringsbanken (NIB) har beviljat ett 11-årigt lån på 97,3 miljoner amerikanska dollar till Northvolt Ett AB, som en del av ett konsortium, för utveckling, konstruktion, drift och underhåll av en integrerad tillverknings- och återvinningsanläggning för litiumjonbatterier i Skellefteå. Ett EU-program stöder 31,6 miljoner av lånet.

Lånet kommer att medfinansiera två nya battericellstillverkningsblock som kommer att utöka kapaciteten på Northvolt Ett-fabriken, samt en batteriåtervinningsanläggning (Revolt Ett) som ger råvaror för celltillverkning på samma plats.

Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt, kommenterar:

– Denna finansiering är en milstolpe för den europeiska energiomställningen. Det kommer att göra det möjligt för oss att realisera Northvolt Etts fulla potential och visar att cirkulära, hållbara affärsmetoder är grundläggande för framgång i dagens bransch.

År 2020 tecknade NIB ett 10-årigt lån på 44,3 miljoner dollar med Northvolt ETT AB för byggandet av de två första battericellstillverkningsblocken.

Nordiska investeringsbanken NIB är en internationell finansieringsinstitution som ägs av de åtta medlemsländerna: Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. Banken finansierar privata och offentliga projekt i och utanför medlemsländerna.