Scandinavian Ocean Minerals påbörjar prospektering i Bottenviken

Manganmoduler i Bottenviken. Foto: SOM

Företaget Scandinavian Ocean Minerals meddelar att de påbörjat prospekteringsarbeten i Bottenviken. Arbetet kommer att fortsätta under våren 2024 genom botten- och vattenprovtagningar med företagets undersökningsfartyg Bothnia Surveyor.

I juli beviljade Näringsdepartementet undersökningstillstånd för två havsområden i Bottenviken. Det innebär att Scandinavian Ocean Minerals undersöker möjligheterna för upptagning eller så kallad skördning av mangannoduler ”på ett hållbart och miljövänligt sätt”.

Syftet med upptagningen av mangannoduler är att öka Sveriges och Europas självförsörjningsgrad avseende innovationskritiska mineraler.

I ett pressmeddelande skriver SOM att den banbrytande tekniken som planeras för upptagningen av mangannoduler dessutom har potentialen att rädda och bevara Östersjöns unika ekosystem.

– Genom att använda avancerad sjömätningsteknik och bottenkartering kan vi få en djupare förståelse för området och dess möjligheter för hållbar skördning av mangannoduler, säger vd Peter Lindberg.